- bouwjaar
- bestemming
Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf; museum; woning
- molenmaker
- C. Bobeldijk (1769)
- voorganger
- omwentelingen
- geschiedenis
-
De plaatselijke molengeschiedenis gaat terug tot in ieder geval de zestiende eeuw. De huidige stenen molen is in 1769 gebouwd op het verdedigingspunt ten westen van de Kennemerpoort (één van de zes stadspoorten die de stad ooit telde).
Voorganger was een standaardmolen die daar werd geplaatst in het eerste kwartaal van der 17e eeuw. Of dit nieuwbouw was of een verplaatsing is niet geheel helder: bronnen melden dat meermaals sprake was van verplaatsing van de ooster- naar de westerzijde van de poort maar er zijn ook kaarten te vinden waarbij tegelijk aan beide zijden een molen staat.
De huidige stenen molen is gebouwd door C. Bobeldijk. De eerste steen wordt in 1769 gelegd door de zoon van de molenaar, Jan Jacobse Dunnebier (zie de foto van de gevelsteen). Mogelijk zijn onderdelen van de standerdmolen hergebruikt: zo is één van de draagbalken een houten molenroede, de gaten voor de hekkens zijn nog zichtbaar. De koningspil is een oude scheepsmast (inderdaad geheel rond) en dus ouder dan de molen zelf; wellicht heeft deze tientallen jaren voornamelijk zeeën gezien.
In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, deze liet de onderste verdiepingen tot woning inrichten. Tot de dag van vandaag is deze molen bewoond. Op de vierde zolder liggen drie koppel stenen waarvan één elektrisch kan worden aangedreven. Het maalbedrijf van de familie Piet is in 1993 beëindigd.
Deze molen heeft in de loop van de 20ste eeuw steeds meer last gekregen van de bomen die op de bolwerken van Alkmaar werden aangeplant. Dit leidde onder meer tot onrustig draaigedrag (omdat het bovenste end dan steeds veel wind ving en de rest duidelijk minder) en tenslotte in 2022 tot zelfs een draaiverbod.
Begin 2024 besloot men, diverse bomen in te korten en/of te snoeien, iets wat begin oktober 2024 werkelijkheid werd. De molen heeft hoe dan ook veel meer lucht gekregen.