- bouwjaar
- bestemming
Vh. bemalen van de Oude Groenendijkse- of Barrepolder, thans buiten bedrijf
- omwentelingen
- geschiedenis
-
Deze molen, tegenwoordig aangeduid als 'de Barremolen', werd in 1661 gebouwd en staat sinds vele jaren binnen het gebied van Heineken Brouwerijen BV, sinds 1971 ook eigenaar. Daarvoor was deze molen enige tijd eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.
Van 1661 tot 1958 zorgde deze molen voor de bemaling van de Oude Groenendijksche- of Barrepolder, ca. 385 ha. met een opvoerhoogte van 1,50 m.
Bij besluit van de Staten van Zuid-Holland van 15 oktober 1970 werden de Bent- Delf of Generale polder, de Oude Groenendijkse- of Barrepolder en de polder Nieuw Groenendijk opgeheven en verenigd tot Polder Groenendijk. Het besluit trad op 1 juli 1971 in werking.
Lang geleden heeft men de overbrengingsverhouding ingrijpend verlangzaamd, door het bestaande bovenschijfloop te vergroten van 22 naar 27 staven. De verhouding was 1,96 op 1 en werd toen 2,42 op 1. Aangenomen moet worden dat men dit deed om de molen makkelijker aan te laten lopen vanwege het door de tijd gedaalde polderpeil. In het bovenschijf zijn de gaten van de vroegere staven nog steeds te zien.
Een opvallende gebeurtenis in het verleden: eind 1943 ging het gehele wiekenkruis als gevolg van asbreuk verloren. Herstel volgde met bovenas en roeden van Ondermolen O van de Schermer, die als gevolg werd onttakeld. Om in de kap van de Barremolen te passen, moest de gietijzeren as ruim een meter worden ingekort (dat laatste gold ook min of meer de roeden).
In 1958 is de windkracht buiten bedrijf gekomen, nadat vlakbij de molen een dieselgemaaltje met pomp was gebouwd. Vanaf ca. 1970 is, zoals bij meer molens nabij de Rijndijk, door uitbreiding van woning- en industriƫle bouw de omgeving inmiddels deels verloren gegaan en de voorboezem afgedamd.
De molen werd, nadat in 1974/75 een flinke restauratie was uitgevoerd (met o.m. nieuwe roeden) sporadisch in beweging gezet en pas sinds 2019 draait de molen duidelijk vaker.
Op zich is dat natuurlijk prima, maar de omgeving van de molen is dramatisch veranderd: nadat hier al geruime tijd toestemming voor was verleend, begon men eind 2015 met het oprichten van vier zeer hoge windturbines voor de Heineken brouwerij. Dat dit ten koste zou gaan van de Barremolen was duidelijk, maar de situatie die is ontstaan is bizar te noemen, met de molen ingeklemd tussen de twee oostelijke turbines. De Barremolen is hiermee volstrekt gedegradeerd.
Eind 2018 begon molenmaker Verbij met een flinke herstelbeurt: roeden opnieuw ophekken, windpeluw en voorkeuvelens vervangen, herstellen voeghoutkop met epoxy en nieuw riet op de kap met divers timmerwerk aan de kapconstructie. Begin mei 2019 was dit werk gereed.
In het late voorjaar van 2024 begon men met ingrijpend herstel, met name wat de fundering betreft: de molen wordt rechtgezet, de fundering grondig herzien en de molen wordt geheel maalvaardig gemaakt. De waterlopen zijn drooggelegd en de wateras is deels naar buiten getrokken.
Molenaars van deze molen:
Cornelis van der Mey (ca. 1858)
Huibert van der Hulst (1868 - 1888?)
A. Spierenburg (1888 - 1929)
C. van Tongeren (1929 - 1936)
Nicolaas Johannes van Rijt (1-10-1936; ontslag als machinist per 1-01-1970).