- bouwjaar
- verdwenen
-
1920 verbrand 2008 restant gesloopt
- afkomstig van
- voorganger
- eigendomshistorie
Gerrit Prins Czn liet deze molen voor zijn zoon Aalbert Prins te Breukelen bouwen, even ten oosten van de oude molen.
Op 25 juni 1877 droeg deze Aalbert Prins de molen over aan zijn zoon Gerrit.
Deze stond in Nijkerk bekend als "de zwarte Prins" of "Prins de mulder" ter onderscheiding van zijn neef Gerrit Prins Cz, die de "rode Prins" genoemd werd.Gedurende 1896 - 1903 heeft molenaar Bart Brinkhuis ook op deze molen gewerkt.
Gerrit Prins verkocht de molen op 4 februari 1901 aan Evert van de Poll, die molenaar was op de nog bestaande korenmolen van Appel, een buurschap bij Nijkerk en aan Jan van Doors, die reeds meesterknecht was op "De Oostermolen".- geschiedenis
-
Oorspronkelijk stond hier al sinds 1357 een standerdmolen met dezelfde naam.
In 1842 werd er een grote achtkante stenen stellingmolen op de Vetkamp gebouwd als vervanging van de houten standerdmolen. De achtkante bovenbouw was afkomstig uit de Zaanstreek. Het was waarschijnlijk de gewezen witpapiermolen “De Herder” uit 1750.Gedurende 1896 - 1903 heeft molenaar Bart Brinkhuis ook op deze molen gewerkt.
Gerrit Prins verkocht de molen op 4 februari 1901 aan Evert van de Poll, die molenaar was op de nog bestaande korenmolen van Appel, een buurschap bij Nijkerk en aan Jan van Doors, die reeds meesterknecht was op "De Oostermolen".Op 13 februari 1903 gingen beide firmanten uit elkaar; Jan van Doorn bleef alleen eigenaar van de molen. Van Doors kon de zaak alleen niet draaiend houden en hij nam min of meer de benen.
De molen kwam toen, op 28 maart 1908 in handen van de grootste schuldeiser, de firma H. Gerritsen uit Amersfoort. Deze firma verkocht de molen op 28 november 1912 aan D. van de Bunt, die samen met zijn vader en zijn broer een andere Nijkerkse molen bezat, "De Westermolen".Op 07-12-1915 berichtte De Tijd het volgende:
Een treurig ongeval heeft onder de gemeente Nijkerk plaatsgehad. Vrijdagavond, omstreeks 10 uur, zouden de beide zoons van den heer E. van der Poll, met het oog op den hevigen wind den molen uitspannen. Toen zij daarmee bezig waren, aldus meldt het »Hbl.«. kwam de molen in verkeerde richting in beweging. De jongste zoon werd door een der wieken getroffen, op de stelling neergesmakt en er door gedrukt, zoodat hij van aanzienlijke hoogte op den grond viel. Zwaar gekneusd werd hij opgenomen en naar het ziekenhuis te Arnhem overgebracht. Men vreest voor zijn leven.
Op 31-12-1915 berichtte het Rotterdamsch Nieuwsblad het volgende:
De 18 jarige zoon van den molenaar v. d. Poll onder Nijkerk, die onlangs uit den molen viel is thans aan de gevolgen overleden.
Het slachtoffer heette Gerrit van de Poll, geboren te Holk (Nijkerk) op 28-05-1896. Hij overleed op 22-12-1915 om 13.30 te Arnhem. (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / Gelders Archief)
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 7 juni 2021
Gelezen op de website van Omroep Gelderland (18-07-2008)
NIJKERK - De sloop van De Oostermolen in Nijkerk is begonnen. ' De Stichting De Oostermolen, die zich al jaren inzet voor behoud van de molen, is verbijsterd. Woensdag diende de stichting nog een verzoek in bij de rechtbank om de molen te sparen.
In de nacht van 6 op 7 oktober 1920 maakte een brand een einde aan het bestaan van "De Oostermolen". "De Westermolen" was al eerder gesloopt.
De brand in de molen was ontstaan door overwaaiend vuur van de brandende Eierhal die vlak naast de molen op het Molenplein stond. Naar verluidt kon de brand overslaan op de molen doordat de druk op de waterleiding te gering was. Vlak voordat de brandende molen instortte draaide het gevlucht nog enkele rondjes.Volgens de gemeente was er geen reden om te wachten met de sloop.
Onlangs heeft de gemeenteraad van Nijkerk besloten een vergunning te verlenen tot het slopen van de Oostermolenromp.
De eierhal, het voormalige politiebureau aan het Van Reenenpark en de pakhuizen aan het
Molenplein worden wél in volle glorie hersteld!Een eierhal op een Molenplein zonder molen.....
van de site De STAD NIJKERK:
,,Verlies Molen blijft een groot verdriet”
NIJKERK - Nico Poorter sprak in een eerste, voorlopige reactie namens de Stichting Stadsgezicht Nijkerk van een groot verdriet dat de Molenromp van het Molenplein zal verdwijnen, maar reageerde opgelucht over de formuleringen van het college over de herbouw van de historische panden.
door Henk Brinkman
,,Het is navrant dat in het Jaar van de Molen en nu het 650 jaar geleden is dat Nijkerk ‘het recht van wind’ verkreeg, de molen nu van het Molenplein gaat verdwijnen. Het is ook inconsequent monumentenbeleid van de gemeente. De Molenromp had al een beschermde status. De Eierhal en de andere betrokken panden niet. Die blijven nu behouden en de molen niet. Ik denk dat de gemeente onder druk is gezet om de molen op te offeren. Dat kan geen Nijkerks verhaal zijn. Eigenlijk is dat voor ons onaanvaardbaar, maar we gaan er niet meer tegen procederen. We zijn wel blij dat er nu eindelijk voortgang komt.”
Poorter was blij dat in de overeenkomst tussen gemeente en Aprisco is vastgelegd dat de vier panden aan het Molenplein op dezelfde plaats, met dezelfde gevel, maten en dakconstructie worden herbouwd. ,,Daar maakten we ons wel zorgen om.”
Wel schrok Poorter van het aantal woningen (93) dat in de nieuwe plannen is opgenomen. ,,Tsjonge, dat zijn er meer dan het aantal dat in de oorspronkelijke plannen was vermeld. Dat kan betekenen dat er hoge gebouwen komen tegenover het Weeshuis. Ik heb echter de plannen nog niet in kunnen zien. Die willen we nu eerst bestuderen.”
Arthura van de Bunt gaf als eerste reactie dat de Stichting Oostermolen zich niet bij het verlies van de molenromp zal neerleggen. ,,De Stichting zal alle wettelijke mogelijkheden gaan gebruiken om verlies van de Molen op het Molenplein te voorkomen.”
11 januari 2007, informatie van J. Vondeling
-
Molen 00090 a Oostermolen (2e) (Nijkerk)Foto: n.n., collectie A. NibbelinkMolen 00090 a Oostermolen (2e) (Nijkerk)Ansicht, 1945, coll. V.Mepschen
- nog waarneembaar