- trivia
- De prentbriefkaart toont van links naar rechts de Eilandspolderdijk, de Schermerringvaart met daarboven de trambrug van de stoomtram Purmerend - Alkmaar, het wachthuisje daarvan, de Schermerdijk met daarop de verdwenen bovenmolen F en de nog bestaande bovenmolen E.
-----
In het kader van het project Watericoon Land van Leeghwater zal er een een museale attractie komen, gericht op het ontstaan van Noord-Holland en z'n droogmakerijen. Het project omvat, als aanvulling op de bestaande situatie, een ondergronds museum en een nieuw te bouwen scheprad-Bovenmolen F. Verder komt er meer richting Ursem een authentieke molen-viergang naast het hypermoderne elektrisch gemaal, mogelijk met tijdelijk een gemaaltje als tussenmolen.
Informatie van het Molenprikbord, 20 dec. 2009.
-----
Purmerender Courant, 6 januari 1884:
"Een reeds bejaarde man, watermolenaar te Ursem, die door vlijt en spaarzaamheid een sommetje had bijeenvergaard, kwam Oudejaarsavond tot de onaangename ontdekking, dat, terwijl hij met de zijnen de kerk bezocht, zijn geld verdwenen was, zonder dat er eenig spoor van inbraak was te ontdekken."
Schuitemakers Purmerender Courant, 14 okt. 1888:
"Den 6 dezer (Zaterdag) des ochtend werd de molen, bewoond door J. Pauw, staande aan den Schermerdijk, tusschen Ursem en Schermerhorn, door den bliksem getroffen. Slechts weinig schade werd aangericht en geen brand veroorzaakt."
----
Schilstra 1971 vermeldt abusievelijk dat molen F in 1939 werd afgebroken, bedoeld werd hier de molen van polder F.