bouwjaar
bestemming

Bemalen van de Eilandspolder, thans op vrijwillige basis

molenmaker
Jacob Molenaar, Grootschermer (1888)
omwentelingen
geschiedenis

De Menningweermolen is een achtkante binnenkruier en is gebouwd in 1888 en bemaalde vroeger de 135 ha grote polder Menningweer op de Schermerboezem. Sinds 1985 kan de molen de Eilandspolder bemalen, waarmee de polder Menningweer gemeengelegd is.

De eerste twee poldermolens van Schermereiland werden gebouwd in 1542. Eén van deze molens werd geplaatst aan de Menningweerdijk, ter plaatse van de huidige molen.
Op een in 1633 gemeten kaart staat hier een wipmolentje getekend. Niet lang daarna moet deze echter zijn vervangen, want een van 1648 daterende kaart van de Noordermeer met omgeving toont op deze plaats een binnenkruier. Ook op een in 1680 uitgegeven kaart is De Menningweermolen zo aangegeven.

Oorspronkelijk was de Menningweerpolder als buitenpolder tegen de omringdijk van bet Schermereiland gelegen. Na de watersnood van 1825 is hij op zekere voorwaarden binnen de Eilandspolder getrokken en is zijn buitenkade verzwaard tot de afmetingen van de omringdijk van laatstgenoemde polder. De polder bleef echter zijn eigen bemaling houden.
In 1863 werd die verzorgd door een schepradmolen met een vlucht van 21,68 m. Het was waarschijnlijk deze molen die in 1888 door blikseminslag verbrandde.

Vervolgens werd een nieuwe vijzelmolen, de huidige, gebouwd door Jacob Molenaar, timmerman-molenmaker te Groot-Schermer.
Deze molen bleef in bedrijf tot september 1931. Vanaf dat moment loosde de polder zijn water op de aangrenzende en nagenoeg hetzelfde peil gelegen Eilandspolder. In 1953 werden het gaandewerk deels verwijderd en de waterlopen gedempt. De molen bleef slechts als woning in gebruik. 

Vijfendertig jaar later werd de klok teruggezet: de molen werd weer geheel maalvaardig gemaakt en is sindsdien ook geregeld in bedrijf.