- bouwjaar
-
? / ca. 1892 ?
- verdwenen
-
afgebroken
- geschiedenis
-
Deze molen
Het molentje stond op de timmerschuur van de molenbaas van de Heerhugowaard aan de Huigendijk. Daarvan waren er vanaf het begin twee (de andere bij Rustenburg), maar vanaf de Franse tijd werd 1 molenbaas en dus ook 1 timmerschuur voldoende geacht.
Kees Moejes (geb. 1861), die evenals zijn vroeg overleden vader bij molenmaker Kruier werkzaam was, werd in 1892 door de polder Heerhugowaard in dienst genomen en benoemd tot molentimmerman op een vast loon van 15 ct. per uur en vrij wonen. Na acht jaar, met ingang van 1 februari 1900, werd hij bevorderd tot opzichter en polderbaas (*). Onder zijn bewind werd de inrichting van het zaagmolentje van de polder Heerhugowaard verbeterd, een kleine wipzaagmolen op een grote schuur op de timmerwerf. Aangedreven werden een draaibank, een lintzaag en later nog een soort cirkelzaag.
De sloop vond plaats in 1940 toen de Heerhugowaardse strijkmolens hun functie verloren, omdat door de uitvoering van het Noord-Hollandse kanalenplan de Raaksmaatsboezem werd gemeengelegd met de Schermerboezem. De timmerschuur met molen moest wijken voor de verbreding van de ringvaart van de Heerhugowaard tot het Kanaal Omval-Kolhorn.
Bron ondermeer: Noord-Hollands Molenboek 1981.
De Heerhugowaard
Voor meer informatie over de droogmaking van de Heerhugowaard, klik door naar Bovenmolen Oostertocht, nummer 25. -
Molen 00171 Zaagmolen van de Heerhugowaard (Oudorp)Afb. 2: Foto: n.n., opname 1940, coll. DVMMolen 00171 Zaagmolen van de Heerhugowaard (Oudorp)Afb. 3: Foto: n.n., Wereld-Kroniek 17 augustus 1940, coll. Henk van der KaayMolen 00171 Zaagmolen van de Heerhugowaard (Oudorp)Foto: n.n., coll. DVM