trivia

Op de kadasterkaart 1811-1832 staat de molen aangegeven met een vierkant grondplan.
Vanaf de topografische kaart van 1955 komt de molen niet meer voor. 


"De vierde afbeelding, de kleurenfoto, is van Alphons Hustinx, fotograaf en cineast. Hij maakte deze foto en 9 andere van de molen in 1944. Mijn vader staat er meerdere keren op, binnen en buiten."
Mevr. Mien Derkx-Timmermans, 22 aug. 2016

De getoonde foto's zijn uit de collectie van mevrouw Mien Derkx-Timmermans, waarvoor onze dank!
----- 
Toelichting op de foto 5:
Fotograaf: onbekend
Datum: ca. 1910 [bron onbekend]
Gegevens: ansichtkaart nr. 24 uit de molenserie, aangeduid als Merum-Herten.

De foto staat naast blz. 32 in het vierde jaarboek (1943-1952) van De Hollandsche Molen. Daar wordt de molen gesitueerd in Houthem (L). Hetzelfde plaatje komt voor in de molenserie onder nummer 24 en wordt daar aangeduid als Merum-Herten (zie Tenbruggencatenummer 00202). Hij bestaat ook als fotokaart, die laat veel meer details zien.
De plaatsnaam leverde destijds de nodige discussie en correspondentie op en de molens lijken bovendien ook nog eens enorm op elkaar. Zie bijvoorbeeld ook De molens van Limburg door Piet van Bussel, vergelijk de staartconstructie op blz. 376.
Navraag bij oude inwoners van Houthem wees uit dat daar geen windmolen heeft gestaan, ook komt er geen windmolen voor op topografische kaarten.
Op 24 november 1961 deed E. Boere, Adm.Hfd.Ambt.1e klas Prov. Waterstaat, bij de heer J.G. van Agtmaal te Hilversum navraag over de oorsprong van de foto. Dit omdat Boere bezig was met het samenstellen van "een documentatie over de Limburgse molens". Op 29 november 1961 antwoordde de fotograaf J.G. van Agtmaal dat hij de foto rond 1951 ergens ten zuiden van Heerlen had gemaakt. Op 23 oktober 1979 schreef E. Boere, referendaris I van de Provinciale Waterstaat in Limburg, aan de firma Fotoreclame J.G. van Agtmaal te Amsterdam Oost dat hij kort daarvoor absolute zekerheid had gekregen dat het de molen in Honthem gem. Gronsveld betreft. In het jaarboek 1980 van De Hollandsche Molen, blz. 13, werd het misverstand rechtgezet.
Frans Weemaes, 24 okt. 2011/26 sept. 2012.

De bekende foto van de molen met paard en wagen ervoor wordt soms toegeschreven aan een molen in Houthem of Honthem. De molen te Merum had kennelijk vroeger geen staartschoren, later wel en tevens een zandlopervormige beschildering op de kast.
Aangezien de molens in Honthem en in Merum rond 1951 beide al lang waren verdwenen, moet Van Agtmaal een reproductie hebben gemaakt van een oudere foto of glasplaat. De molen stond dus niet ten zuiden van Heerlen, maar ten zuiden van Roermond.
En aangezien de molen op de foto (5) exact gelijk is aan die op de kleurenfoto (4), moet het toch de molen in Merum-Herten betreffen.
Red.