bouwjaar
herbouwd
1924 / 2013
bestemming

Het malen van graan op vrijwillige basis

molenmaker
Van Reeuwijk Bouwmeester, Arum (advies), Fa. Adriaens, Weert (molenmakerswerk), 2013.
omwentelingen
geschiedenis

Het was de Doorwerthse molenaar Hendrik Hulshuizen die in 1858 opdracht gaf voor de bouw van de korenmolen. Tientallen jaren maalde hij er, tot hij de molen eind negentiende eeuw verhuurde aan de Renkumer Reijer Roosenboom die de molen, die De Hoop genoemd werd, drie jaar nadien overnam.

Op 2 oktober 1910 raakte de molen zwaar beschadigd toen bij een windhoos het wiekenkruis met de houten bovenas uit de molen werd geslingerd. De molen werd evenwel direct hersteld.

In 1919 werd er een petroleummotor aangeschaft, dit mede omdat de windvang toen al was verslechterd door de oprukkende bebouwing. Toch heeft men vrij kort daarna, in 1924, fors geïnvesteerd om die windvang te verbeteren: de stenen romp werd vier meter verhoogd en de molen werd stellingmolen; de belt heeft men pas later afgegraven.
In 1942 volgde buitenbedrijfstelling, waarschijnlijk vanwege technische problemen.

In september 1944 raakte de molen door oorlogshandelingen behoorlijk beschadigd: hij fungeerde als oriëntatiepunt voor de piloten in verband met de luchtlandingen voor de operatie Market Garden (de Slag om Arnhem).
In 1945 volgde onttakeling tot kale romp en in 1949 werd de gietijzeren as verkocht. De maten van die laatste zijn nog bekend: 4,30 m. lang met asgaten van 30 x 36 cm.

Vele jaren later ontstonden er plannen om deze molenromp geheel te rehabiliteren. Uiteindelijk kreeg dit in 2013 gestalte. Op 30 oktober 2013 plaatste men de nieuwe kap, niet lang daarna volgden de roeden.
Op 4 april 2014 vond de officiële ingebruikname plaats.

Veel van de nog in de molenromp aanwezige balken konden worden gehandhaafd, zij het meestal na versterking met kunsthars.