- trivia
Toelichting op de onderste twee afbeeldingen, afkomstig uit de Gelderse Panorama van 27 november 1941, ingezonden door Frans Weemaes, 28 jan. 2014:
Jhr. van Rijcevorsel spreekt namens de vereniging De Hollandsche Molen de genodigden toe tijdens de heropening van de molen die was hersteld na een verwoestende novemberstorm in 1940. De wieken waren voorzien van het systeem Van Bussel.
De molen werd op dat moment door drie geslachten van de familie Vierboom bemalen.
-----
Een enkele vermelding genoemd op de database roept vragen op: de molen zou, na ten prooi te zijn gevallen aan een novemberstorm in 1940 (NL was toen dus al bezet), verbusseld zijn. Echter, op de onderste foto is de molen verbusseld te zien met daarboven een grote Nederlandse vlag erop. Dit was toen verboden, op last van de bezetter.
Echter, een opvallend detail is dat op diezelfde foto de molen geen zeilen meer heeft, gelijk de eerste foto. Mocht genoemde situatie toch kloppen, dan moet de foto vlak voor dat de molen werd opgeblazen / vernietigd, en bij het oprukken van de geallieerde troepen, dus al buiten gebruik zijn gesteld. Immers, een windmaalbedrijf onderhouden, uitsluitend met bussels zonder zeilen is niet realistisch. Het ontbreekt me echter aan voldoende gegevens om te kunnen beoordelen of de molen als economisch bedrijf niet rendabel meer was of dat er wellicht andere redenen waren om de zeilen te verwijderen.
Frederik Peters, 9 jan. 2008.
Deze molen werd inderdaad tijdens de beruchte novemberstorm van 1940 geveld, waarna men hem in 1941 weer in ere herstelde. De opening in 1941 geschiedde met de Nederlandse driekleur in top, zo vlak bij de grens deden ze daar niet zo moeilijk over. De Zuidmolen heeft zelfs gedurende de gehele oorlogstijd met de nationale driekleur op de Van Bussel-neuzen gedraaid. De beide foto’s met de Van Bussel-neuzen en zonder zeilen zijn op de dag van de opening gemaakt, volgens een citaat uit het artikel maalde de molen ZONDER zeilen, dankzij de van Bussel:
“Nadat de burgemeester nog de namen der vereenigingen gememoreerd had, die aan de financiering hadden meegewerkt, stelde hij door middel van het vangtouw den molen in dienst, die onmiddellijk aan het malen sloeg, en zonder zeilen op de wieken een grooten vaart verkreeg, dankzij zijn stroomlijn!”
Helaas was het herstel van de molen maar van korte duur, want in 1944 werd de molen met de grond gelijk gemaakt.
Er is hoop: naar het er nu uitziet, kan medio 2015 de driekleur weer in top!
Peter Pouwels, 26 dec. 2012.
-----
In januari 2006 werd de stichting Thornsche molen opgericht. Deze heeft tot doel de in september 1944 vernielde molen te herbouwen. De stichting hoopt in het laatste kwartaal van 2008 aan te vangen met de herbouw van de molen. Voor alle bijzonderheden zie onze website.
Henny Driessen, 4 feb. 2008.
Op 26 maart 2015 ondertekenden de Stichting Thornsche Molen en de gemeente Groesbeek de anterieure overeenkomst. Daarin staan alle afspraken die gemaakt zijn om van start te kunnen gaan met de herbouw van de molen. Door subsidies van de provincie, de stadsregio en de voormalige gemeente Ubbergen en dankzij particulieren en instanties (obligaties) is het plan nu officieel financieel haalbaar, ook door bijdragen vanuit Duitsland.
De stichting is inmiddels gestart met de voorbereidende werkzaamheden, de molen moet namelijk dit jaar nog gerealiseerd worden. Met de bouw zelf kan men in mei beginnen, zodat de molen uiterlijk in december 2015 gereed is.
Bron: Ooij 2000, 26 maart 2015
Op 15 juli 2016 werd de herbouwde Thornsche Molen in gebruik gesteld.