- trivia
- Tot 1944 stonden er in Groesbeek vier molens;
- Witte of Noordermolen
- Zuider of Zuidmolen
- De Korenbloem
- Jonge Hermanus
Informatie van Peter Pouwels
-----
De Horster molen, “de Korenbloem” genaamd, te Groesbeek.
Toen de molen gebouwd werd in 1905 was er nog geen probleem.
Het windrecht was van toepassing en er stonden op vrij grote afstand ervan maar enkele huisjes.
Een probleem ontstond echter in 1927, toen Groesbeek-de Horst een zelfstandige parochie werd, en ten westen van de Korenbloem de kerk werd gebouwd !!!
Deze kwam er 1928.
Dit gaf problemen met de wind, en vooral vanwege de (kerk)toren.
De toenmalige pastoor van der Leeden, zette echter door en de kerk kwam er, pal naast de molen…..
De molen stond op de hoek Hoge Horst-Reestraat in het kerkdorp de Horst te Groesbeek.
De aanvullende informatie ontving de Heemkunde Kring Groesbeek op 12 september 2000 van de heer A.M.H. Smit te Heiloo, die in zijn brief liet weten bezig te zijn met de beschrij-ving van de geschiedenis van alle molens, die ooit in de Zaanstreek gebouwd zijn:
“Van de meer dan duizend industriemolens, die ooit in de Zaanstreek hebben gestaan, zijn er velen tientallen afgebroken, en herbouwd buiten de Zaanstreek. Een van de verplaatste Zaanse industriemolens betreft Oliemolen “De Vergulde Haan”, gebouwd omstreeks 1628 te Oost-Zaan, en in 1904-1905, afgebroken en vervoerd naar Groesbeek-de Horst en aldaar heropgericht “. Zo schrijft Dhr. Smit.
Informatie van Leo Zilessen, Groesbeek (mei-2003).
-----
Grad Jacobs uit Overasselt, was, vóór het betrekken van deze molen, molenaar in Overasselt, zoals blijkt uit een advertentie in De Molenaar van 16 augustus 1905.
In deze advertentie biedt hij de molen in Overasselt te koop of te huur aan, "wegens het betrekken van den nieuwen molen te Groesbeek". Verder wordt in de advertentie gezegd dat deze "in besten staat verkeerende windgraanmolen met nieuw huis, waarin bakkerij, winkel en café, wordt uitgeoefend in onmiddellijke nabijheid van kerk en school met daarbij flinken tuin en boomgaard, gunstig [is]gelegen te Overasselt".
Informatie van Erik Stoop, 4 november 2008