bouwjaar
verdwenen
1946 verbrand 1966 restant gesloopt
geschiedenis
Een van de bekendste molens was de 'Hooge Molen' aan de Tilburgseweg (nu Keiweg) te Oosterhout.
Dit was oorspronkelijk een molen van de Johanieters die overgegaan is op de Heer van Breda.
Zij bezaten het molenrecht. Deze molen werd op gezette tijden verpacht en een deel van de inkomsten kwam dan aan de verpachter. Het was een z.g.n. dwangmolen, dat wil zeggen dat de inwoners van Oosterhout en omgeving hun granen daar moesten laten malen. Ook de molen in de Molenstraat was aanvankelijk een molen van de Heer.

De 'Hooge Molen' was gebouwd van steen en was gelegen op een zogenaamde molenberg, dit om beter de wind te kunnen vangen.
Op 4 mei 1946 geraakte deze stellingmolen in brand 's morgens rond 11 uur door wrijving.
De brandweer was spoedig ter plaatse, doch kon niet voorkomen dat de molen geheel uitbrandde.
Op 27 april 1966 werd deze molen gesloopt door het aanbrengen van enkele springladingen en vervolgens zijn de stenen afgevoerd door het sloopbedrijf van de firma P. Vissers uit Oosterhout. Een en ander was nodig voor de uitbreiding van de woningbouw in de wijk.

De molen was enige generaties lang eigendom van de familie Kock, Anton Kock was de laatste molenaar, afkomstig uit Zevenberschenhoek.
-----

823 Toestemming op het verzoekschrift van de magistraat van Oosterhout aan de Domeinraad om de weg lopend van Markt en Heuvel naar de Hoge molen over een lengte van circa 90 roeden met keien te mogen bestraten en daarvoor benodigde gelden te lenen, 1716

Bron: Regionaal archief Tilburg.
W.R.J. Vermeulen, 6 okt. 2015.