- bouwjaar
- bestemming
Het zagen van hout en het opwekken van elektriciteit, thans op vrijwillige basis.
- omwentelingen
- eigendomshistorie
Lange tijd was deze molen eigendom van de molenmakersfamilie Ten Have; daarna was dat de molenaarsfamilie Gunnewick; thans heeft opnieuw een molenmakerij het eigendom.
Het dagelijks beheer is tegenwoordig in handen van een voor deze molen opgerichte stichting.- geschiedenis
-
De molen is in 1851 gebouwd als pel-, olie- en korenmolen. In 1917 volgde ombouw tot zaag- en korenmolen.
Opmerkelijk is dat deze molen pas in 1939 een gietijzeren bovenas kreeg, een tweedehands exemplaar, gestoken door de bekende Gerrit Jan ten Have. Tot dan toe had deze molen steeds een houten as gehad.
In 1975, 1985 en 1994 onderging de molen diverse herstelwerkzaamheden. De kleproede werd in november 2003 tijdelijk verwijderd en vervolgens, voorzien van nieuwe Ten Havekleppen, weer gestoken. De fokken maakten daarbij weer plaats voor stroomlijnneuzen.
In maart 2023 bouwde men een grote steiger rond de molenromp met het doel, het metselwerk zeer grondig na te kijken. In april 2024 leverde men het werk op: het gehele voegwerk is uitgehakt en daarna opnieuw aangebracht; waar nodig is het metselwerk hersteld. Er kwam geheel nieuw riet op de kap en ook de stelling werd volledig vernieuwd.
Momenteel wordt voornamelijk elektrisch gezaagd. De molen zelf draait vrij vaak. Tegenwoordig is er ook een installatie aanwezig waarbij, bij wijze van demonstratie, stroom wordt opgewekt.