- bouwjaar
- verdwenen
-
verplaatst
- verplaatst naar
- geschiedenis
-
1e Standplaats:
bijna ? kilometer ten zuid westen van het Station Leeuwarden aan de oostzijde van de Zwettedijk, aan de Sneekertrekvaart onder Huizum, even ten noorden van het Van Harinxmakanaal.
2e Standplaats:
bijna 2,8 kilometer ten oost zuidoosten van de kerk te Huizum op de Froskepolle tegenover Rustenburg.
Deze watermolen van het type Mounts werd gebouwd in 1896 (het bouwjaar is vermeld op de baard van de molen) aan de Zwette, in de polder het Huizumer en Goutumer Nieuwland.
De molen bemaalde twee polders namelijk de polder het Huizumer Nieuwland en de polder Goutumer Nieuwland, de polders hadden een oppervlak van 350 ha. De molen was een achtkante bovenkruier met vijzel, op een stenen onderstuk. Gebouwd van hout en met riet bedekt. De molen had een hoogte van 10 meter, en een vlucht van 18 meter. De vijzel verplaatste 947 m3 per uur.
Beide molenwieken hebben zelfzwichting, maar in 1940 heeft nog een wiek zelfzwichting. De molen heeft een ijzeren as, een ijzeren- en een houten roede. Molenmaker was A. de Roos en Wester & Co. De molen was eigendom van de polder Het Huizumer en Goutumer Nieuwland, het bestuur van de polder was in februari 1943 te bereiken via S.B. Kingma, wonende op het adres 1e Torendwarsstraat 14 te Huizum.
De vaste molenaar was al in Juli 1924, en ook nog in februari 1943 L. Minnema, Nieuwlandseweg 9 te Huizum.
Het onderhoud van de molen werd verzorgd door L. Kingma, timmerman te Wijtgaard. In 1958 kocht de Gemeente Leeuwarden de molen. In 1943 was de vaste molenmaker A. de Roos, Schilkampen 19 te Leeuwarden (Fa. Wester & Co.).
In verband met de uitbreiding van het industrieterrein moest de molen worden verplaatst. De molen werd in 1958 door de Gemeente Leeuwarden aangekocht. Op 25 april 1962 is de molen, over het water, van de Zwette overgebracht naar de huidige standplaats op het recreatie eiland Froskepolle. De molen werd op twee dekschuiten geplaatst en over een afstand van enkele kilometers door het Van Harinxmakanaal gesleept. Daarbij moesten twee bruggen worden gepasseerd, de spoorbrug in de spoorlijn Leeuwarden-Heerenveen en de brug in de rijksweg Leeuwarden-Zwolle. Daar veroorzaakte het transport omstreeks kwart voor drie een flinke verkeersopstopping. Enkele honderden auto's moesten wachten tot de molen de brug was gepasseerd. De molen arriveerde onbeschadigd bij het recreatie eiland De Froskepolle, daar werd hij op een nieuwe onderbouw van Friese geeltjes geplaatst. De kosten van het verplaatsen werden geraamd op f. 42.000.--.Daarna werd de molen door de molenmaker A. de Roos gerestaureerd. De molen kreeg als functie het doormalen van de vijvers op De Froskepolle. Bovendien kreeg de molen toen zijn huidige aanduiding als Froskepollemolen. In 1980 was de heer P. Bootsma molenaar op deze molen.
D.S. Swierstra. -
Molen 00418 Huizumer en Goutumer Nieuwland (Leeuwarden/ Ljouwert)Foto: n.n. opname 1960, collectie P. HofkampMolen 00418 Huizumer en Goutumer Nieuwland (Leeuwarden/ Ljouwert)Foto: n.n. opname 1960, collectie P. Hofkamp