- bouwjaar
- bestemming
Vh. het malen van graan en het pellen van gerst, thans buiten bedrijf
- voorganger
- omwentelingen
- eigendomshistorie
Van 1986 tot 2007 was de molen eigendom van de Stichting De Groninger Molen. Per 1-01-2007 nam de Stichting Het Groninger Landschap hem over.
- geschiedenis
-
Reeds vóór 1628 stond hier een standerdmolen, kenmerkend voor het profiel van Pieterburen. Omstreeks 1826 werd die molen vervangen door een rietgedekte achtkante stellingmolen.
Op 22 maart 1846 brandde die molen volledig af, waarop de huidige koren- en pelmolen nog datzelfde jaar werd gebouwd in opdracht van H.W. van der Molen. De huidige molen staat op de berg van de vroegere standerdmolen, ca. 1,25 meter.
In 1934 brak één van de roeden; ook de andere bleek niet zo best meer. Molenmaker Bremer stak twee andere, tweedehands, roeden en voorzag die meteen van het systeem Dekker.
Mulder L. Steenhuis verkocht de molen in 1961 aan Vos te Eenrum, die de molen in 1967 overdeed aan de gemeente Eenrum. In de jaren 1971/73 onderging de molen een restauratie, waarbij onder meer beide roeden werden vervangen en weer gekozen werd voor Oud-Hollandse ophekking.
In januari 2008 werden de roeden kaalgezet als start van een forse opknapbeurt. In februari werd de kap grotendeels afgebroken; dit moest ter plekke worden gedaan: vanwege de slechte staat van de voeghouten kon de kap niet in één keer worden opgepakt en op de grond gezet. In november 2008 was de molen weer maalvaardig.
Deze molen is in de loop van 2022, zoals meerdere molens is overkomen, stilgezet nadat problemen met de roeden waren ontdekt. Die roeden, op dat moment bijna 50 jaar oud, waren aan vervanging toe.
Op de zaterdag van de Open Monumentendagen (9 september 2023) heeft men bij wijze van demonstratie beide roeden kaalgezet. Dit uiteraard in afwachting van vervanging.
Eind januari 2024 leverde men de nieuwe roeden aan en die werden, nadat de oude waren gestreken, op de 29ste die maand gestoken.
Het luiwerk in deze molen is bijzonder: het is dubbel uitgevoerd, het eerste om de zakken gewoon door de luiluiken (noordoost) te luien, het tweede om de zakken op de zakkenbok bij het koppel maalstenen (zuidwest) te plaatsen, daar het zich diametraal tegenover de luiluiken bevindt. Waarom de maalstenen niet gewoon naast de luiluiken staan, of de luiluiken naast de maalstenen, is onbekend.