bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis

Een ansichtkaart uit Stadskanaal-Gasselternijeveenschemond, het leukste en langste postadres van Nederland zien we twee forse stellingmolens. De ansicht werd rond de eeuwwisseling uitgegeven.

Uiterst rechts zien we nog net de schipper en zijn vrouw in de zeel hangen. Er was blijkbaar geen geld voor de scheepsjager. Twee vrouwen en een kind kijken toe. Bij de rechtse molen doet zo te zien een stoommachine al flink zijn best, damp slaat uit het bijgebouw. We zien hier de maalderij van J.P. Kuipers. De molen werd in 1848 opgericht voor F.J. Doorbosch. Boven de ingang bevond zich een eenvoudige sluitsteen met de initialen F.J.D. en daaronder 1848.

De korenmolen is eind jaren '50 van de 19e eeuw nog korte tijd uitgerust geweest met een olieslagerij en een pelwerk. Begin 20e eeuw verwierf J.P. Kuipers de forse molen. Kuipers pakte de zaken groots aan. Rond de molen verscheen een maalderij complex. Het geheel groeide uit tot de N.V. Elektrische meelfabriek voorheen J.P. Kuipers.

Voor de windkracht was geen plaats meer en de molen werd in maart 1938 gesloopt.

Links zien we de in 1874 door Wiertsema uit Sappemeer gebouwde molen.

jnjv. Bron. H.A. Hachmer, de Zelfzwichter

 

15-05-1965: Nieuwsblad van het Noorden

In Stadskanaal wordt oude molen verkocht
Een van de oudste (in 1848 gebouwd) van de drie te Stadskanaal in bedrijf geweest zijnde molens zal binnenkort in een publieke veiling ten verkoop worden gehouden. Het is de molen van de familie Kuipers. Deze molen heeft jaren lang op windkracht gewerkt maar nadat de wieken tijdens een storm werden beschadigd maakte men gebruik van elektrische drijfkracht.

In 1951 nam de graanhandelaar O. Mulder uit Gasselternijveen de molen van de heer Kuipers over. Ze werd een opslagplaats voor verschillende graansoorten. Aangezien het bedrijf van de heer Mulder naar Appingedam is overgebracht wordt de molen nu verkocht.