- bouwjaar
- herbouwd
- 1947
- bestemming
Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf.
- omwentelingen
- geschiedenis
-
Opdracht tot bouw van deze molen werd in 1817 gedaan door de Bergen op Zoomse broodbakkers Henricus Daverveldt, Adriaan Dietvorst en Johannes Goossens. Later was Johannes Dietvorst eigenaar. In 1844 werd hij opgevolgd door de Wouwse herbergier en grutter Petrus Antonius Sprangers die later de molen overdeed aan Cornelis Schrier.
Daarna kwam de molen in bezit van de familie Moerland. De in 1951 opgerichte firma Anthonie Moerland en Zonen ging in 1969 over in de firma G. Moerland en Zoon.
Molenmaker De Groote (Kloetinge) herstelde in 1947/48 de opgelopen oorlogsschade. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de roeden van de verdwenen korenmolen te Dinteloord. Omdat de oude askop (uitgerust met boutgaten) voor deze roeden te nauw was, kreeg de molen ook een andere as, namelijk die van de op 9 september 1944 verongelukte molen van Kleppe te Ritthem (Zld.).
Al die jaren was de molen zo mogelijk dagelijks in bedrijf voor het malen van graan.
Frans 'Suus' Moerland was niet bang uitgevallen en liet zijn molen vaak flink doorlopen. Hij timmerde destijds de regelborden in de fokken zelfs dicht, omdat die naar zijn mening te snel opengingen!
Op 12 augustus 2002 brak tijdens het malen de binnenroede. Moerland maalde daarna door met één roede; in april 2004 werd de molen stilgezet voor een noodzakelijke restauratie. Zeer veel werd als sponsoring door locale bedrijven gedaan (o.m. de levering van hout en verf). Grote rol hierbij speelde de Stichting Vrienden van de Antoniusmolen.
Frans Moerland overleed onverwacht op 1 maart 2011 op 77-jarige leeftijd. Enige tijd later ging Corneel Droogers in de molen aan het werk.
In 2012 heeft de molen geruime tijd in de steigers gestaan: het voegwerk van de romp is onder handen genomen, de balkkoppen gerepareerd, de vloeren vernieuwd en een nieuwe korte spruit. Het werk uitgevoerd door John de Jongh uit Oerle. Op 24 november werd de molen weer in gebruik genomen. Daarmee werd de restauratie voorlopig afgerond.
Voorlopig, want in het onderste gedeelte van het metselwerk zaten nog slechte stukken. Dit gedeelte heeft men in 2015 gerestaureerd en in de zomer van 2017 is de romp opnieuw gewit. Eind 2016 werd één koppel vervangen door een nieuw koppel kunststenen, vervaardigd door Hans Titulaer.
Vanaf oktober 2017 maalde Corneel Droogers hier professioneel, daarnaast gebruikte hij ook De Jager te Oud-Vossemeer. Later verplaatste hij zijn bedrijf geheel naar Oud-Vossemeer.
Vanaf april 2023 draaide de St. Anthonius weer en vanaf augustus dat jaar wordt er ook weer gemalen.