- bouwjaar
-
circa
- bestemming
Vh. bemalen van de polder Hoog- en Groenland, thans buiten bedrijf; woning
- voorganger
- omwentelingen
- geschiedenis
-
Deze molen stamt uit het laatste kwart van de 17de eeuw. Het precieze jaartal is niet bekend; vermoed wordt dat de huidige molen een voorganger had die in 1674 een orkaan niet overleefde. Op de baard staat het jaartal '1674' maar: dat staat daar nog niet zo lang....
Vóór 1676 werden de polders Hoogland, Groenland, Roodemolen en Donkervliet afzonderlijk bemalen. Na dat jaar is er een ringdijk om deze landerijen gelegd.
In 1882 werden de polders Hoogland en Groenland samengevoegd (en kregen de huidige naam Hoog- en Groenland). Met behulp van o.a. de Hoog- en Groenlandse molen kon het veengebied beter ontwaterd worden waardoor de boeren meer hooi van het land konden halen. Dit was het begin van de op boter en kaas gerichte veehouderij.
Tot 1925 maalde de molen water uit op de Angstel. In dat jaar werden scheprad en verder gaandewerk (op het bovenwiel na) verwijderd en in de schepradgoot een centrifugaalpomp met elektromotor geplaatst. Op het eind van de waterloop werd een transformatorhuisje geplaatst (dat het rondkruien van de molen onmogelijk maakte).
De molen mocht dan buiten bedrijf zijn en ook niet meer maalvaardig: hij werd wél onderhouden. Zo heeft men in 1937 het rietdek nog nagelopen en ook zijn de roeden tenminste één keer nog opnieuw opgehekt.
In 1966 verkocht het waterschap Het Hoog- en Groenland de molen aan de huidige eigenaar. Toen in 1968 een nieuw gemaal gesticht werd voor de drie polders tussen de autoweg A2 en de rivier de Angstel, werd de pomp in de molen overbodig en verwijderd; tevens verdween het transformatorhuisje.
In de jaren 1971-1972 werd de molen zowel in- als uitwendig grondig gerestaureerd als draaivaardig monument en was sindsdien altijd bewoond door een vrijwillig molenaar. De molen is dan ook veelvuldig draaiend te zien. Maalvaardig is hij helaas niet.
Begin 2022 stonden beide zo'n 50 jaar oude Derckx-roeden op de nominatie voor vervanging. In afwachting hiervan heeft men de molen stilgezet. Op 11 juli werden de oude roeden gestreken en de nieuwe direct daarna gestoken. Op 16 juli hing men de zeilen alweer op.