- trivia
- De molen stond vlak bij de nog bestaande molen 't Haantje.
-----
Kadaster 1811-1832: Moutmolen, eigenaren:
- A. Huisvr. van Schimmel
- A. Frenchet Kramp (had ook een mouterij op perceel A (1) 706)
- de Minderjarigen kinderen van B. Bohlen.
-----
Opregte Haarlemsche Courant, 15 maart 1823:
"Een extra kapitale, hechte, sterke Windkoren- en Mout-Molen, genaamd Het Anker, met deszelfs Baas- en Knechts-Woningen, Werf en Schuitenhuis, staande aan het einde van de Heerengracht, bij den Singel en Stammerdijk, te Weesp, get. No 739."
-----
Schuitemakers Purmerender Courant, 17 aug. 1913:
"Ernstig ongeluk.
Vrijdag middag stortte van den aan den Hammerdijk te Weesp staanden korenmolen "Het Anker", dien men bezig is te sloopen, een gedeelte der daarom heenloopende houten buitengalerij in. Daarop bevonden zich de 12-jarige Maartjes, een jongetje dat daar een boodschap had gebracht, de werkman W. Versteeg en nog een arbeider. Alle drie stortten met de vallende massa naar beneden; de jeugdige Staartjes was onmiddellijk dood, de beide anderen werden zwaar gewond."
-----
De Amsterdammer, 16 aug. 1913:
"Vreeselijk ongeluk te Weesp. Uit Weesp meldt men ons: Sinds geruimen tijd is men bezig met het sloopen der molen aan den Amstel, welke van af 1774 zijne wieken lustig deed draaien. Zoo ook gisteren was men weer met sloopingswerk bezig, en het zal omstreeks half vier geweest zijn, toen het 12-jarig zoontje van den heer Staatjes, voor de beide arbeiders, een schipper uit Muiden en Steeg van hier, eenige fleschjes bier haalde. Nadat hij deze op den trans gebracht had en weer naar beneden wilde gaan, stortte een gedeelte van de ongeveer 25 meter hooge omloop naar beneden, het knaapje en de beide arbeiders mee naar beneden sleurend en hen onder een laag van balken en planken bedekkend. De knaap werd levenloos van onder de neergestorte massa te voorschijn gehaald. De schippersknecht De Steeg werd in bedenkelijken toestand opgenomen. De schipper werd nog gisterenavond te half tien naar Amsterdam gebracht; Steeg mocht niet worden vervoerd. Even voordat het ongeval geschiedde had een vrouw een troepje kinderen, die bij den molen speelden, vandaar verwijderd. Indien dit niet gebeurd was, waren vermoedelijk nog meer slachtoffers te betreuren geweest.
Het slachtoffer, de 12 jarige Johannes Staartjes werd geboren te Weesp. Hij overleed op 15-05-1913 om 15.30 uur . (Overlijdensakte – Open archief / Noord-Hollands Archief)
Caroline Schaeffer, 3 juni 2021.
-----
De bouw van Het Anker zal in de jaren 1778 en 1779 zijn uitgevoerd. Toen tijdens de demontage van de molenromp te Oldenzaal diverse molenonderdelen zoals o.m. het boventafelement met de kuip daarbij tijdelijk op de grond waren neergelegd, heb ik op 1 sept. 1993 gezien dat er in het buitenvlak van de kuip de inscriptie 1778 stond.
G.L. Nienhuis, 22 aug. 2016.