- bouwjaar
- verdwenen
-
1913 onttakeld 1993 onderbouw gesloopt
- verplaatst naar
- voorganger
- geschiedenis
-
In 1779 [onzeker, moet zijn 1778 ?] werd molen 'De Vriendschap' zwaar beschadigd door brand. Jan Daniël Thuret was toen eigenaar. Op de stenen onderbouw werd een nieuwe achtkant gezet. De nieuwe molen was 30 m hoog, de stelling lag 10 m boven de straat, het gevlucht was 27 m. De binnenkuip was 6 m. Graanschepen konden de onderbouw binnenvaren. Grote deuren gaven toegang aan paard en wagen.
In 1784 verkocht Thuret 1/3 deel van de molen aan Jan Dorland, van Weesp.
Begin 19e eeuw was de molen eigendom van moutmolenaar Maas du Four. Meesterknecht was Gerrit Broekhuizen.
In het Opregte Haarlemsche Dagblad van 11 november 1814 werd een grote boedel van een branderij aangeboden waaronder:
"-12. Een kapitale, sterke, ruime, hooge en in den jare 1778 nieuw gebouwde wind-koorn-molen genaamd De Vriendschap, met Knechts-Woninge en Molenwijk onder dezelve, staande en gelegen als boven, aan het einde van de Heeregracht, gemerkt no 739."
Voor 1816 werden wijnkoopman Jan Peelen, metselaar Abraham Schreuder en timmerman Cornelis Bellaar Reinink mede-eigenaar. In dat jaar ruilden de 4 eigenaren van De Vriendschap en Jan Schimmel, eigenaar van molen Het Anker (eerder Het Bosch) van molen. Jan Schimmel moest daarbij ook nog 1000 gulden betalen aan de 4 eigenaren van de andere molen. De namen van de molens werden meegeruild. De Vriendschap heette vanaf toen Het Anker, Het Anker ging verder onder de naam De Vriendschap.
Bij de dood van Jan Schimmel erfde zijn dochter Aleijda de helft. De 3 kinderen van zijn al eerder overleden dochter Anna werden eigenaar van de andere helft. De molen werd namens hen gerund door hun vader en de weduwnaar van Anna, Henry Bohl-Bohlen, vanuit zijn woonplaats Philadelphia, Verenigde Staten. De dochter van Aleijda, Johanna Aleijda, erfde de helft van de molen in 1844. Zij verkocht haar aandeel aan Josua van Eijk, pakhuismeester van de thee uit Amsterdam en koopman Heinrich Gottfried Crone, handelend onder de firmanaam Van Eijk-Crone en Comp.
Later, na 1863, werd de hele molen eigendom van Bram Voogt. In 1898/1899 werd e molen verkocht aan de laatste eigenaar, de firma Pfeiffer, graan- en veevoederhandel.
In 1913 werd de bovenbouw verkocht aan B. E. Rerink, molenaar in Oldenzaal, voor 1750 gulden. Tijdens de afbraak, 15 augustus 1913, brak een stuk van de stelling af. Drie mensen vielen 10 m naar beneden Een jongen overleefde dat niet (zie onder).
In 1914 werd Het Anker in Oldenzaal weer in gebruik genomen als opvolger van standerdmolen De Bisschopsmolen.
Bron: "Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk", Geeske S. Koeman-Poel, 1982.
-----
Tot 1993 was nog een handel in veevoeders in de molen gevestigd, toen is de stenen onderbouw gesloopt. In het gebouw dat in 1994 hiervoor in de plaats kwam is een gevelsteen ingemetseld als herinnering aan de vroegere molen Het Anker (zie foto).
Website Harderwijk, De Hoop (oud)
Website Harderwijk, Molen de Hoop (nieuw) -
Molen 00814 a De Vriendschap / Het Anker (Weesp)Foto: n.n., collectie R. PolsMolen 00814 a De Vriendschap / Het Anker (Weesp)Foto: coll. Hans van derWelMolen 00814 a De Vriendschap / Het Anker (Weesp)Glasneg. maker onbekend, links Het Anker, rechts Het Haantje