trivia

Ter aanvulling op foto 1: De ansichtkaart 59.1 is herdrukt (en bewerkt) naar een oude ansichtkaart uitgegeven door de firma van Nooten uit Schoonhoven in 1901.

Op de foto valt iets op: de molen staat nog met een roede. De buitenroede ontbreekt en door de askop is een (houten?) plaat gestoken. Op de binnenroede liggen nog gewoon twee zeilen dus de molen moet dan wel zijn laatste dagen met een roede gemalen hebben.
W. van Breenen

In de crisisjaren werd er op een goedkopere manier geschilderd, de roeden werden soms geheel geteerd, geen witte accenten meer etc. Wellicht is het dus andersom: heeft de molen rond 1900 tijdelijk met een roe gestaan, is naderhand het schilderwerk soberder uitgevoerd en is het hokje op het laatst verdwenen.
Paul Groen, 14 september 2004

De buitenroede ontbreekt en door de askop is een (houten?) plaat gestoken, zegt de tekst. Het zou eigenlijk een dikke lat moeten zijn, want door het ontbreken van de buitenroede dient deze als zeilarmen om de linkerbovenhoektouwen van de zeilen op de binnenroede op te hangen. Blijkens de foto wijzen die zeilhoeken daadwerkelijk naar de beide uiteinden van het lat door de askop. Een onomstotelijk bewijs dat hij een bepaalde tijd met één roede heeft gemalen.
Martin E. van Doornik, 14 september 2004

NB. Op verzoek is de plaatsnaam Lopikerkapel gewijzigd in Lopik. De molen stond veel dichter bij Lopik.
Kadastraal stond de molen ook onder Lopik, niet onder Jaarsveld.