bouwjaar
verdwenen
1901 roedebreuk 1933 gesloopt
geschiedenis

1775: Verbod uitgevaardigd door Gedeputeerde Staten van Utrecht op verzoek van Arie de Bruin, eigenaar en bewoner van de dwangmolen van Lopik en Lopikerkapel, voor ingezetenen van Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven om graan te laten malen op de molen van Jaarsveld, alsmede om bakkerswaren, gebakken of gemalen in Jaarsveld, te verkopen in Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven, 1775

04-07-1788: Procuratie tot verkoop en overdracht van koren, wind- en dwangmolen met erf en grond in het Benedeneind van Lopik en om uit de kooppenningen schuld aan Eleonora Geertruyd de Casembrood geheel of gedeeltelyk af te lossen Geconstitueerde: Abraham Correlje Constituant: Arien de Bruyn 1832 eigendom Hendrik Recourt, molenaar

02-07-1850: De Nederlander : nieuwe Utrechtsche courant : (staatkundig- nieuws-, handels- en advertentie-blad) / onder red. van J. van Hall, 2 juli 1850 
Vrijdag avond jl. is in de gemeente Lopik de koornmolen door den bliksem getroffen; een wiek is verbrijzeld en de stukken zijn ver weggeworpen; ook de molenkap leed schade; verder sloeg de bliksem een der molensteenen aan stukken, en verdween , deur en vensters openrukkende, zonder verdere schade of brand aan te rigten.

1927: De molen werd rond 1927 buiten werking gesteld, waarna hij 6 jaar later werd gesloopt. Hij was eigendom van de Coöp. Inkoop Cabauw. 

02-10-1901: De Molenaar
"Dat gebeurt nog al eens". 
De vorige week Dinsdag stortte met veel geraas één der wieken van den korenmolen te Lopik naar beneden echter zonder veel schade te veroorzaken.
Persoonlijke ongelukken kwamen er niet bij voor."

24-09-1901: De roedebreuk vond dus plaats op 24 september 1901. 
De foto met één roe moet dus daarna zijn gemaakt.
Erik Stoop, 22 september 2006

26-07-1933: Woerdensch weekblad
"Iets schoons in Lopik gaat verdwijnen.
Lopik.
De bekende korenmolen nabij "Het Zwaantje" thans eigendom van de Coöp. Onderl. In- en Verkoopvereeniging "Lopik en Omstreken" alhier, gaat verdwijnen.
De molen werd al sedert jaren niet meer gebruikt, daar de maalderij machinaal wordt gedreven. Het hekwerk is reeds afgebroken, straks zijn ook de kap en de zware wieken aan de beurt en daarmede zal ook dit stukje typisch Hollandsche landschapsschoon tot het verleden behooren."
Ton van Rooijen, 28 maart 2008

nog waarneembaar