bouwjaar
>
verdwenen
verbrand
geschiedenis

Deze molen werd kort na 1797 gebouwd. Werd later De Hoop en nog later ook De Vlijt genoemd. Stond ook nog bekend als de molen van Verburgt.

Op 24 april 1891 verbrandde de molen. Daarna werd het houtzaagbedrijf voortgezet als de stoomhoutzagerij De Jong Luneau.
Bron: "Arnhemse molens en hun geschiedenis", G.B. JANSSEN, 1999, pag. 73-74.

28-04-1891: De Tijd
"Gisteren-nacht omstreeks half drie ontstond brand in den houtzaagmolen van den heer R. M. De Jong Luneau, aan den Westervoortschen Dijk te Arnhem. Weldra stond de geheele molen in volle vlam. Hij brandde tot de grondstelling af, maar de loodsen met gezaagd hout zijn behouden. Waarschijnlijk is het warmloopen der machine de oorzaak van den brand."


24-06-1898: Arnhemsche courant

Gisterenavond, omstreeks halfzeven, geraakte de 9-jarige H.B., die aan den Westervoortschen Dijk aan 't spelen was op de balken, die daar bij den zaagmolen in de houthaven liggen, tusschen die balken te water. Gelukkig hoorde een schildersknecht, daar in de buurt aan 't werk, zijn geschreeuw. Bijtijds werd het roekelooze ventje uit zijn gevaarlijke positie verlost.

nog waarneembaar

ARNHEM - Archeologen hebben op het voormalige Coberco-terrein bij de Westervoortsedijk in Arnhem een bijzondere vondst gedaan. Ze hebben de resten van paltrokmolen De Hoop gevonden. Het bouwwerk uit 1797 brandde in 1891 af.
Een paltokmolen is een bijzonder soort houtzaagmolen. Stadsarcheoloog Martijn Defilet laat op Facebook weten dat hij en zijn collega's de fundering van de molen hebben gevonden, met brandsporen uit 1891.

Foto: Martijn Defilet (FB) en Het Gelders Archief
'We hebben ook het molenhuis en loodsen gevonden', vertelt Defilet. Hij is benieuwd of er nog meer vondsten worden gedaan die aan de molenaars kunnen worden verbonden.
Andere vondsten
Ook op andere plekken in Arnhem hebben archeologen de laatste tijd bijzondere ontdekkingen gedaan. Eerder deze maand troffen ze bij het Centraal Station resten aan van een 18e eeuwse verdedigingslinie die is ontworpen door vestigbouwer Menno van Coehoorn.
Ook vonden ze daar resten van een herberg. Daarnaast vinden er nog uitgebreide opgravingen plaats onder de Eusebiuskerk.
Op het terrein van de voormalige Coberco-fabriek moeten appartementen en commerciƫle ruimtes verrijzen. Een deel van het oude melkfabriek-complex blijft daarbij behouden.