bouwjaar
bestemming

Het malen van graan, thans op vrijwillige basis

omwentelingen
geschiedenis

Deze molen heeft vanaf de bouw veelvuldig gemalen, voornamelijk voor boeren in de omgeving.

In 1936 verspeelde de molen een (houten) roede en daarna werd de bedrijvigheid, tot leedwezen van de toenmalige molenaar, Alphons Senders, minder. 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de molen evenwel, steeds met één roede, veel gemalen voor een ziekenhuis in Zevenaar. Intussen was die roede voorzien van een houten stroomlijnneus, die enigszins deed denken aan het systeem Dekker. Waarschijnlijk bedacht en uitgevoerd door de destijds bekende Gelderse molenmaker Kreeftenberg. 
Het blauwe koppel stenen in de molen kon, via onderaandrijving van de steenspil, ook motorisch worden aangedreven, maar ten tijde van de oorlog werd vooral gebruikgemaakt van de wind. Brandstof voor de petroleummotor, die destijds in de molen stond, was schaars en duur! 

In 1965 kreeg de molen dan zijn langverwachte restauratie. Molenmaker Beckers voorzag de (nieuwe) binnenroede van een kleppensysteem, dat later zijn naam zou krijgen. Het doet sterk denken aan het systeem Ten Have (Beckers was leerling van Ten Have), evenwel met een opvallend verschil met eerdere uitvoeringen: het raamwerk ontbreekt grotendeels; in plaats daarvan stuit de grote zwichtklep tegen een aan de roede bevestigde lat.
Oorspronkelijk werd de andere roede, dus die zónder klep, van slechts twee zoomlatten voorzien, omdat ervan werd uitgegaan, dat geen zeil meer nodig zou zijn. De buitenroede had inderdaad zeer lang slechts twee zoomlatten, maar later werd dit veranderd en voerde men hier ook weer zeil.

Opmerkelijk aan deze vrij kleine grondzeiler: er zijn drie toegangsdeuren. Ook opmerkelijk is hier het luiwerk: het past maar amper in deze kleine molen en daarom ontbreekt (vermoedelijk al zeer lang) het gaffeltouw. Om te kunnen luien zal de molen dus moeten draaien! 

In 2024 is deze molen, die enige tijd had stilgestaan, aan het werk gezet: de zwichtkleppen zijn gesmeerd en het in de molen aanwezige stel zeilen is weer opgehangen. Er kan weer worden gemalen. 

Bij het maalbedrijf behoorde vroeger ook de naast de molen gelegen boerderij, annex bakkerij en winkel. Naast de molen staat een loods (De Stoom genaamd), waar een elektrische maalstoel voor tarwemeel staat opgesteld. Ongetwijfeld stond hier ooit een stoommachine. Dergelijke combinaties van molen en malerij zijn zeldzaam geworden. 

Vorige eigenaren:
B. Onstenk (1861-1863)
G. Langeler (1863-1864)
J.G. Schoenmaker (1864-1888)
F. Bosch (1888-1901)
Wed. F. Bosch (1901-1907)
W.A. Senders (1907-1920)
familie Senders (1920-1960)
A.F. en E.H. Senders (1960-1973)
H.J.W. Senders-Damen (1973-1986)
H.Th. Ruijling (1986 - heden)