- bouwjaar
- bestemming
Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
- molenmaker
- Van Beek B.V. Rijnsaterwoude (1984/86)
- voorganger
- omwentelingen
- geschiedenis
-
Uit oude documenten blijkt dat in 1531 reeds in het gebied van de huidige Stationsstraat een molen stond. Uit latere dokumenten uit 1602 en een kaart uit 1606 is op te maken dat het om een standerdmolen ging. Deze heeft tot 1669 bestaan. Een aquarel uit 1731 toont een achtkante bovenkruier met rieten dek. Eigendomsbewijzen uit het 2e deel van de 19e eeuw geven aan dat het toen in Zoetermeer sprake was van een wind- en stoomkorenmolen waar ook werd gepeld. Deze molen had drie koppel maalstenen en heette De Hoop.
Op 16 januari 1897 werd de molen door brand verwoest. Hetzelfde jaar werd de huidige stenen molen gebouwd, 30 meter van de plaats waar zijn voorganger had gestaan. Bij de herbouw heeft men onderdelen gebruikt, afkomstig van één van de twee molens van de Bullewijker- en Holendrechterpolder bij Ouderkerk aan de Amstel. Eén roede werd nieuw gemaakt; de andere, afkomstig uit de verbrande voorganger, kon door Pot worden gerepareerd. Op de eerste zolder kwam een koppel maalstenen te staan, aangedreven door een stoommachine.
In 1936 werd het windmaalbedrijf beëindigd en als mechanische maalderij voortgezet: de molen werd inwendig vrijwel uitgesloopt en voor het grootste deel ingericht als graansilo.
Pogingen in 1939 om de molen te onttakelen, stuitten op tegenwerking door de overheid: zo bleef De Hoop aan de buitenzijde een molen. Ongebruikelijk voor die tijd maar zeer te loven: de molen werd uitwendig ook onderhouden. Zo liet men in 1959 de romp bij een grote onderhoudsbeurt geheel witten.
Vanaf ca. 1979, toen duidelijk werd dat het graanbedrijf in en naast de molen zijn langste tijd had gehad, werden plannen voor algeheel herstel en herinrichting als korenmolen gemaakt. In mei 1984 werd met een grootscheepse restauratie begonnen; deze zou uiteindelijk twee jaar duren.
Wél was in mei 1985 de molen al draaivaardig en kon op de Nationale Molendag toen voor het eerst meedoen. Vervolgens kwam het gaandewerk, dat op het bovenwiel na geheel nieuw moest worden gemaakt, aan de beurt. Op 10 mei 1986 werd de maalvaardige molen officieel in bedrijf gesteld.
Na deze restauratie kwam de molen weer als ambachtelijke malerij in bedrijf. Dit functioneerde jarenlang met succes, tot dit in 2003 werd opgeheven. Zo werd het een tijd stil rond deze molen.
Vanaf 2009 draait de molen weer regelmatig waarbij ook wordt gemalen.
Eén opmerkelijk detail: bij de ontmanteling van het binnenwerk in 1936 werden twee blauwe stenen bij de voet van de molen ingegraven. Bij het grote herstel van 1984/86 zijn deze opgegraven, weer gemonteerd en in gebruik genomen. Deze molen maalt dus met een antiek, maar eigen koppel stenen.