- toelichting naam
De naam "Rooie Wip" is algemeen bekend en dateert mogelijk van rond 1918, toen de molen ook seinmolen werd. De (overigens volstrekt correcte) aanduiding "Gemenewegse molen" is - voorzover de redactie weet - niet in gebruik geweest.
- wetenswaardigheden
Over de decemberstorm die deze molen in 1703 deels verwoestte is meer bekend: deze passeerde Nederland tussen 7 en 9 december 1703 en eiste duizenden levens.
Het begon met de eerste depressie, die trok de Noordzee op, de tweede naar Schotland. Het venijn zat echter in een nieuwe storing die bij Ierland verscheen. Die ontstond op 7 december 1703 en nam in activiteit toe. De storm trok over de Noordzee en de Lage Landen richting Noord-Duitsland.
De windrichting was op 7 december eerst zuidwest, werd in de avond zuidzuidwest en in de loop van de nacht geleidelijk west en steeds toenemend in kracht. Tussen 5.00 en 6.30 uur, het is inmiddels 8 december, bereikte de wind het hoogtepunt uit westnoordwest. Rond 7 uur draaiend naar zuidelijk en afnemend.
Dit betekende dat de molen van de Gemenewegse polder (Rooie Wip) deze storm ook over zich heen kreeg. Op 8 december 1703 bereikte de wind het hoogtepunt uit westnoordwest. Aangezien de storm die dag op zijn sterkst was, zal de Rooie Wip toen getroffen zijn. Het gevolg was de breuk van de koker, waardoor het bovenhuis naar beneden stortte en totaal werd verwoest.
Een molenmaker uit Voorschoten heeft de schade aan de molen hersteld.