bouwjaar
1889 verbrand, 1890 herbouwd
verdwenen
onttakeld
geschiedenis

De Belmermeer (134 ha) werd drooggemalen gedurende de periode 1624-1628 door een gang van drie molens van het type wipmolen, staande aan het Bozenmeertje.

In 1748 waren deze al vervangen door één vijzelmolen. De molen had een vlucht van 25,7 meter.
-----

Nieuws en advertentieblad voor Epe, Heerde en omstreken, 1 okt. 1881:
"Dinsdagmiddag is het onweder geslagen in den molen van de Belmermeer in Broek-in-Waterland. De molenaar G. Westering werd getroffen en viel bewusteloos neer. Er schijnt echter hoop te bestaan op zijn behoud."
(Caroline Schaeffer, 20 mei 2021)
-----

Op 20 september 1889 brandde de molen door blikseminslag af. De Purmerender Courant meldde:
"Broek in Waterland, 20 Sept. Hedenmorgen ongeveer half zes ontlastte zich bij deze plaats eene onweersbui en sloeg de bliksem in de Belmermeer in den Watermolen bewoond door G. Westerneng. In zeer korten tijd stond alles in volle vlam en van den molen als mede van den inboedel, die beide verzekerd zijn, is bijna niets over. De twee spuiten van Broek in Waterland en een van Zuiderwoude waren op het terrein van den brand aan 't blusschen. Westerneng en zijn zoon zijn eenigzins gekwetst en de hond gedood.
Voor ongeveer 7 jaren is de bliksem ook in den molen geweest en veroorzaakte toen geen brand, maar trof Westerneng die destijds een flink sterk man was vol lust om te werken, zoodanig dat hij sedert dien tijd zoo goed als ongeschikt voor den arbeid is geworden.
Ook de houtzaagmolen van de firma Sligcher buiten Monnickendam werd geraakt."

Na de brand werd de waterloop provisorisch gedicht om te voorkomen dat de polder onderliep. Een locomobiel nam tijdelijk de bemaling over. Klaas Kant werd op 7 november 1889 gekozen om een nieuwe molen te bouwen.
Informatie van Dick Bunskoeke, 30 maart 2008.

De in 1890 herbouwde molen kreeg een vlucht van 25,5 meter. Op 12 juni 1891 werd een bliksemafleider geplaatst ter voorkoming van een nieuwe inslag.

In 1916 werd de molen onttakeld. De bemaling werd overgenomen door een dieselmotorgemaal van 40 pk, met centrifugaalpomp, geplaatst in de onderbouw van de molen.

Bronnen:
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.
- NH Molenboek 1981.

nog waarneembaar

Woonhuis.