- trivia
afb. 2: Op de onderstaande kaart (3e afb.) van de Where en omgeving, is bovenin de Purmerringvaart te zien met in het midden de molen, aan het eind van de Katerbies Molensloot.
afb. 3: De molens De Burcht en De Palingjager aan de Where, gezien uit de oostelijke richting
-----
Wat de relatie is met beide molens aan de westkant van de polder, op de kaart van Beeldsnijder uit 1575, is nog onbekend. Zie Waterlands Archief (volgnr. KA00170) en molen 08263
-----
In een advertentie in de Purmerender Courant van 5 dec. 1878 kondigde het polderbestuur aan dat het op 11 december 1878 zou aanbesteden het onderhoud aan de molen gedurende zes jaren.
Purmerender Courant 4 mei 1879:
"KENNISGEVING
Het Bestuur van den OVERWEERSCHEN POLDER,
Brengt door deze ter kennis van de belanghebbenden,
Dat door het maken eener Stoommachine in dien Polder, voor eenige dagen de gelegenheid is versperd om in de nabijheid van den Molen het trekpad te passeren, maar dat de paarden den weg achter den Molen kunnen omgaan, en het Werkvolk aldaar, behulpzaam zal zijn de jaaglijnen aantenemen en overtebrengen.
Purmerende, den 29 APril 1879.
Het Bestuur voornoemd, N. Brantjes, Voorzitter. J. Gediking, Secretaris."
In een advertentie in de Purmerender Courant van 10 dec. 1884 kondigde het polderbestuur aan dat het op 27 december 1884 zou aanbesteden het onderhoud aan de molen gedurende zes jaren.
Purmerender Courant, 2 maart:
"OPENBARE VERKOOPING te Purmerend
Op Woensdag 5 Maart 1913,des voormiddags tien uur zal Deurwaarder J. van Wijngaarden, op het terrein van de gesloopte Watermolen 'de Palingjager' in de Overweersche polder publiek en om contant geld verkoopen:
Zware eiken en grenen balken, windpeluw, voeghouten, kaprollen, Am.grenen molenroeden, lang 22m., wielwerk, vijzelbalk, eikenpalen, hek- en dampalen, schoeiingshout, staldelen, vloer, zolder- en weegdelen, ramen, deuren, kozijnen, ribben, groote partij 1 1/2 duims delen eiken- en grenen brandhout enz."