- trivia
De nogal forse molen had een ruim pakhuis/bedrijfsruimte, de ligging was schitterend aan een weg en aan het water, toch heeft de molen het niet erg lang volgehouden.
-----
Op de derde afbeelding is de molen te zien op een olieverfschilderij van F. Wigman, 1933.
Deze molen is van mijn grootvader geweest en dit is het geboortehuis van mijn vader. Mijn vader is op 27-03-1906 in Edam geboren, dus is de datum waarop de molen is verkocht aan mijn grootvader waarschijnlijk verkeerd.
Ik weet nog wel de verhalen van mijn vader dat tijdens de watersnood omstreeks de eerste W.O. de molen onder water stond en onder andere de piano op biervaatjes gezet werd om deze droog te kunnen houden maar het water kwam toch hoger. Verder weet ik ook nog dat er privé tennisbanen bij de molen lagen.
Informatie van Onno Igesz, 21 maart 2007.
Foto van de molen gezien vanaf de Purmerringdijk: Waterlands Archief, volgnr. WAT001000950.
-----
Algemeen Weekblad, 9 maart 1859:
"In den nacht van 2 op 3 Maart is te Edam de vóór 3 jaren nieuw opgebouwde korenmolen van den heer G. v.d. Gevel nabij het Westerbuiten, totaal afgebrand. Een paard en eene groote hoeveelheid zaad is eene prooi der vlammen geworden. Het pand was tegen brandschade verzekerd."
-----
Purmerender Courant, 29 apr. 1868:
"Uit de hand te koop,
door vertrek naar elders, de Korenmolen te Edam, met annex Woonhuis, Tuin en Erve. Informatiën op franco aanvrage te verkrijgen bij den Korenmolenaar te Edam."
-----
Purmerender Courant 24 juni 1868:
"Uit de hand te koop,
Een Windkorenmolen, waarin Zuivering- en Builmachines, met annex Woonhuis en Erve, welke een goed burger bestaan oplevert.
Franco te bevragen onder het motto "Molen" aan het postkantoor te Edam.
-----
Schuitemakers Purmerender Courant, 30 aug. 1908:
"Edam. Bij het hevige onweder dat in onze stad woedde, werd een der wieken van den korenmolen der firma Banning & Zonen door den bliksem getroffen."