trivia
Naast de Vergulde Bijkorf bezat de firma Jacob Honig & Zonen, twee papierpakhuizen, te weten “het Weefhuis” en “de Baars” op Zaandijk. Het Weefhuis is bekend omdat er tot eind 2003 het kantoor van de vereniging “de Zaanse Molen” huisvestte. Voor het papierpakhuis de Baars, een der weinig overgebleven Zaanse pakhuizen, bestaan momenteel vergevorderde plannen om dit te verplaatsen en te restaureren.

Vermoedelijk bezat de Vergulde Bijkorf tot 1804 een rietdek, het kan ook zijn geweest dat de molen toen al met planken was gedekt. De lijfbekleding van witpapiermolens bestond meestal uit hout omdat dat minder vuil afgaf dan een rietdek. Deeltjes riet zouden ongewenste vervuiling in het witte papier te weeg kunnen brengen. In ieder geval kreeg de Vergulde Bijkorf in 1804 zijn spanen bekleding. Spanen zijn vijfhoekige eiken plankjes die als leien op het molenlijf werden bevestigd. Omdat zij ook nog grijs werden geschilderd leek het van verre af of de molen gedekt was met leien.

-----

Purmerender Courant 16 en 19 feb. 1873:
"Verhuring op Donderdag 27 Februarij 1873, voor drie achtereenvolgende jaren [...] alsmede de polder van den molen "de vergulde Bijenkorf", onder de gemeente Zaandijk, alles bij biljetten breeder omschreven.
Inlichtingen zijn te bekomen, zoo ten kantore van den Notaris S. Neinis, als bij den Makelaar T. de Jong."
-----

Nieuw Purmerender Courant 7 okt. 1880:
"Wormerveer, 4 Jan. 1880. De papiermolen "De vergulde Bijenkorf", ook wel de "de Geusman" geheeten, staande aan het Geuspad, onder de gemeente Zaandijk, en toebehoorende aan de H.H. Gebroeders de Jong te Westzaan, geraakte in den afgeloopen nacht ongeveer 12 uur in brand.
Aan de in allerijl toegesnelde spuiten mocht het gelukken een deel der fabriek namelijk den eigenlijken molen, te behouden, als ook grootendeels de voddenschuren. De uitgebreide en kapitale droogloodsen met hunnen inhoud, werden geheel een prooi der vlammen, zoodat het terrein een vuurzee scheen. De brand is ontstaan in een der droogschuren. De papierdroging heeft door kachels plaats, en naar men zegt is de brand uitgebroken toen de aldaar gestelde waker voor een oogenblik zijn post verlaten had om in den molen bij de andere arbeiders te gaan schaften.
De ijver der manschappen aan de verschillende spuiten verdient allen lof.
De perceelen waren tegen brandschade verzekerd."

-----

Het nieuws van den dag : kleine courant, 20-11-1902

"Heden (Woensdag) morgen te 4 uur is te Zaandijk brand ontstaan in den papiermolen "De Vergulde Bijenkorf", meer bekend als "De Guisman", van de firma Gebr. de Jong, te Westzaan, staande aan het Guispad te Zaandijk.

De groote voorraad brandbaar materiaal, gepaard aan een krachtigen Oostenwind, deden de vlammen zoo krachtig om zich heen grijpen, dat in korten tijd molen en schuren tot op den grond waren afgebrand. De brandweer van Westzaan en die van Koog a/d Zaan werkten krachtig mede om de belendende perceelen te behouden. Molen en inhoud waren verzekerd bij het Onderling Papier- en Pelmolens-contract, gevestigd aan de Zaan. , Omtrent de oorzaak is niets bekend."