- bouwjaar
-
ca. 1850 herbouwd na brand
- verdwenen
-
verbrand
- afkomstig van
- geschiedenis
-
Deze molen(gang)
Deze molen maakte deel uit van een gang die stond opgesteld op de noordwestkant van de Wijde Wormer. Hij behoorde tot een driegang die in 1627 werd verzet vanaf de noordoostkant van de polder. In 1631 kwam er een nieuwe molen bij om viertrapsbemaling te vormen. De molens stonden aan de noordwestkant van de polder tussen de Tochtsloot en de Westerdwarsweg in, naast elkaar aan de Ringsloot.
De noorderwestergang bleef tot 1878 in bedrijf. In dat jaar kwam het stoomgemaal in werking en werden alle molens buiten bedrijf gesteld. Toen bleek dat het stoomgemaal de bemaling alleen af kon, werden de molens in 1881 voor sloop verkocht.
Deze molen bleef echter staan. Net als bij de Korenbloem is het zeker dat deze molen ergens halverwege de 19e eeuw is verbrand en herbouwd, alleen is het niet precies bekend wanneer. Het achtkant was dus ongeveer 50 jaar oud en verkeerde in goede conditie zodat het mogelijk was om de molen te verplaatsen of om hem een nieuwe functie te geven. Ook deze poldermolen werd voorzien van twee pelstenen, waarna er voortaan gerst werd gepeld door de firma Butter. Erg lang heeft deze firma niet met de molen kunnen werken, want op 14 juni 1883, raakte hij in brand en werd totaal verwoest.
De Wijde Wormer en haar molens
Voor meer informatie over de droogmaking van de Wijde Wormer, klik door naar de Noorder bovenmolen.