- toelichting naam
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kan bemalen. Spellingsregels bepalen dat Wimmenumer met één m op het eind wordt gespeld. Dus Wimmenumermolen. Maar Wimmenummerpolder en Wimmenummervaart zijn aardrijkskundige namen die van oudsher met dubbel m aan het eind zijn vastgelegd.
- wetenswaardigheden
In 1891 heeft de bekende Amerikaanse kuntsschiklder George Hitchcock die enige tijd in Egmond woonde een schilderij van de molen gemaakt.
De polderarchieven gaan tyerug tot ca. 1920. Van daarvoor is slechts een enkele rekening, ook van de voorganger (een wipmolen) bewaartd gebleven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond als waarschuwingsbaken op de kap een mast met een rode lamp. Dit in verband met het nabijgelegen vliegveld Bergen. De accu voor deze lamp werd bijgeladen door een generator die door de koningsspil werd aangedreven.
De molen slaat zijn water uit op de Wimmenummervaart, die overgaat in de Bergerringvaart en in Alkmaar uitkomt in het Noordhollandschkanaal. Alles deeluitmakend van Schermerboezem.
De molen is vanm oudsher altijd bewoond geweest. Naast de molen bevindt zich een stenen schuur en boven de sloot een plee (secreet, gemak, hoisie).- recente werkzaamheden
In 2024 werden na een levensduur van 110 jaar drie van de vijf vangstukken vernieuwd.
- literatuur
Eric Zwijnenberg, De Wimmenummermolen Egmond aan den Hoef 250 jaar. 1774 - 2024. Egmond a/d Hoef, 2024. 500 pag. A4, kleur. Inl. ericzwijnenberg@hotmail.com
- molenerf
Naast de molen bevindt zich een stenen schuur en boven de sloot een plee (secreet, gemak, hoisie). Voorts twee regenputten en een houten pomp. Op 30 m van de molen staat het elektrisch gemaaltje.