bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Bouwjaar 1578, 8 jaar nadat de Allerheiligenvloed de Egmondermeer onder water zette en waarschijnlijk de voorganger verdween. De molen bemaalde de Visscherijmolenpolder, deel van de Egmondermeer (tezamen met de nog bestaande Bosmolen en Geestmolen). In tegenstelling tot veel molens in de omgeving, zoals beide collega-molens, bleef dit altijd een schepradmolen.

Middels een grondduiker onder de Hoevervaart waterde ook het deel van de Egmondermeer zuidelijk van die vaart, de Koetemeer, vanaf 1628 op de Visscherijmolenpolder af.

In juni 1736 kreeg molenaar Cornelis Vos toestemming om met zijn gezin te verhuizen naar een gehuurd boerderijtje nabij de molen. Hij moest wel de woning in de molen in goede staat houden.

In 1893, na de vervijzeling van de Bos- en de Geestmolen, werd de Visscherijmolen voorzien van een ijzeren scheprad. Het werd door de IJzergieterij "Prins van Oranje" geleverd voor ƒ 964,20.

Op 23 september 1899 sloeg de bliksem in en vernielde de schoorsteen en het nodige glaswerk. In de nacht van 13 op 14 augustus 1911 sloeg de bliksem opnieuw in, en spleet een molenroede. Een jaar later werd een molenaarswoning gebouwd, mede op verzoek van de molenaar die bij onweer buiten de molen wilde kunnen schuilen.

De molen is op 1 maart 1939 verbrand door blikseminslag. De molen had maar op één end een aansluiting voor een bliksembeveiliging en de molenaar was bij het uitspannen helaas bij het verkeerde end, toen hij de zeilen had opgerold. Tijdens het voordraaien van het goede end sloeg de bliksem in met alle gevolgen. De brandweer arriveerde pas na drie kwartier, maar kon wel de nabijgelegen sluis redden (artikel in Alkmaarsche Courant 1 maart 1939). Molenaar K. Hopman bleef in dienst als reservemolenaar en machinist.
Middelburgsche Courant, 1 maart 1939:
"DE BLIKSEM IN EEN WATERMOLEN GESLAGEN
Vanmiddag om twaalf uur sloeg tijdens een kort onweer, dat zich boven Alkmaar en omgeving ontlastte de bliksem in den watermolen "De Vischmolen" in de Egmondermeer. De molen, welke sedert de drooglegging van de Meer in de zeventiende eeuw, dienst heeft gedaan voor de maling, brandde geheel af. De brandweer uit Alkmaar, welke niets tegen het vuur kon uitrichten, bepaalde zich er toe een nabijgelegen boerderij nat te houden. De molen, welke eigendom is van den Egmonder Polder, is verzekerd."

Na het afbranden van de Visscherijmolen werd de bemaling van de Visscherijmolenpolder overgenomen door de geëlektrificeerde Bosmolen aan de andere kant van de Egmondermeer. Daartoe werd de verbinding tussen beide polders, die al geopend kon worden om in noodgevallen elkaars bemaling over te nemen, definitief geopend.

Bronnen ondermeer:
- een oude "Informatie", voorganger van "De Gildebrief".
- "Inventaris van het archief van de Polder De Egmondermeer", D. Aten, 2003.
nog waarneembaar
Fundering onder het maaiveld aanwezig, waterlopen nog aanwezig.