- trivia
- De twintigjarige werknemer die bij de sloop geraakt werd door een vallend stuk hout waardoor hij ter plekke overleed, was de 22-jarige Pieter Klut, geboren te Oostzaan. Hij overleed op 24 juni 1904 om 11.15 uur (Overlijdensbericht – Open archief / Noord-Hollands Archief).
Caroline Schaeffer, 27 mei 2021.
-----
De molen is in 1695 te Wormer gebouwd waar hij dienst deed als oliemolen.
Een windbrief werd op 3 maart 1695 verleend aan Jan Maertensz Mol.
Op 21 mei 1699 werd één der assurantiecontracten opgenomen 'De Harder', ten name van Maerten Jansz, Mol.
In 1709 werd verkocht, als behorende tot de nalatenschap van Guurtje Jans Paaij, 'een stuck lant ten Oosten de Herder'.
De molen komt, behalve in oudere contracten, ook voor in het olieslagerscontract. Hij werd gesloopt in 1904 en stond aan de Zwet nabij het dorp.
Een Zaans krantenberichtje uit 1904 meldde.
'Eenige zoon. Vrijdag j.l. werd te Wormer een ruim twintigjarig ongehuwd werkman bij het sloopen van den molen 'De Herder' zoodanig door een vallend stuk hout getroffen, dat hij bijna onmiddellijk op de plaats dood bleef. De getroffene was in dienst van de firma Gebr. de Boer, van Oostzaan. Zijn vader, die eveneens bij het sloopen werkzaam was, verliest in hem zijn eenigen zoon.
Een stukje gezinstragiek van alweer zo'n 100 jaar geleden uit het 'Zaanse Streekblad' van 1 juli 1904.
In 1904 werd de molen afgebroken en overgeplaatst naar Willeskop. Aldaar in opdracht van Cornelis Sluis door molenmaker Jaap Rietveld uit Hoenkoop herbouwd en als korenmolen ingericht. Eigenaar Sluis was een molenaar afkomstig uit de omgeving mogelijk van Harmelen.
Deze verkocht de molen aan C.J. van Dijk van oorsprong een boerenzoon. Molenaars waren in die tijd eerst ene Oorschot, afkomstig uit de omgeving van Moerkapelle , die later vertrok naar de korenmolen van Woerden en werd opgevolgd door ene De Vlaming.
Begin 19e eeuw kwam ‘De Herder’ met ‘De Walvisch’, een oliemolen die tot 1908 in Jisp stond, in handen van Johannes Wildschut, burgemeester van de laatstgenoemde plaats.
Deze Johannes Wildschut, overleden in 1845, had drie zoons, Adriaan, Cornelis en Willem.
Toen Willem in 1859 aan de pokken overleed, bracht broer Adriaan hem tegen iedere aanraden in een bezoek. Dit werd hem noodlottig: enkele maanden na Willem overleed ook Adriaan aan de pokken, zodat Cornelis nu de olieslagerij alleen in handen had. Opmerkelijk is, dat deze ervaren olieslagersfamilie de hele 19e eeuw bleef doorgaan met windkracht, hoewel vooral ‘De Herder’ bij storm en winterweer moeilijk bereikbaar was. Pas in 1903, na de dood van Cornelis Wildschut, werd de bouw van een stoomolieslagerij aanbesteed en in 1904 volgde de sloop en de verplaatsing naar Willeskop.
informatie uit De Molenaar nr88 (1985)