trivia
De watermolen van Slenaken.

Het riviertje de Gulp heeft haar brongebied ten noorden van de Belgische plaats Henri-Chapelle in het noordelijke deel van de Ardennen. Zij stroomt vervolgens langs de plaatsen Hombourg en Teuven naar de landsgrens, die op het grondgebied van Slenaken wordt gepasseerd.
Op Belgisch grondgebied wordt de Gulp in haar loop op verschillende plaatsen door bronnen en beken gevoed. Het riviertje leverde daar tot kort na de Tweede Wereldoorlog de drijfkracht voor een vijftal watermolens.
De eerste molen op Nederlands grondgebied was de Broekmolen van Slenaken, gelegen in een drassig gebied, dat in algemeen met 'broek' wordt aangeduid en waaraan de molen zijn naam ontleende. Op het grondgebied van Slenaken is de Gulp ten dele gekanaliseerd, achter de molen meandert zij door een bekoorlijk dal naar de plaats Gulpen om daarna in de Geul uit te stromen.
De Gulp heeft een sterk verhang. Tot bij Gulpen is het verval zodanig dat de watermolens van bovenslagraderen gebruik konden maken. In droge jaargetijden is de wateraanvoer tamelijk beperkt, hetgeen vooral voor de turbinemolens nadelig was.