bouwjaar
bestemming

Vh. bemalen van de Zuidhollandse (of Nieuw-Dussense) polder, thans buiten bedrijf

molenmaker
C. Pellikaan (1791)
omwentelingen
geschiedenis

Deze grote achtkante molen werd in 1791 gebouwd ter bemaling van de in 1682 bedijkte Zuid-Hollandse of Nieuw-Dussense polder. Na 1682 bleek het ruim een eeuw mogelijk, het grootste deel van deze polder op natuurlijke wijze water te laten lozen, maar door inklinking van de grond werd dat steeds moeilijker. Vandaar dat men besloot tot de bouw van een molen: het werd een forse achtkanter.
In tegenstelling tot de meeste molens in deze regio is deze duidelijk wat 'luxer' uitgevoerd: zo werd er vanouds geverfd in plaats van geteerd; ook was deze molen vanaf de bouw bewoond. Dit laatste duurde tot 1877: reeds toen bouwde men op korte afstand een aparte molenaarswoning. Als gevolg bevindt zich tot de dag van vandaag in deze molen een authentieke woonruimte.

In 1964 kwam de molen buiten bedrijf als gevolg van de zeer ingrijpende ruilverkaveling die het gehele Land van Heusden en Altena gold.

In 1942 had het wiekenkruis Van Bussel-stroomlijnwieken gekregen, maar na het buiten bedrijfstellen zijn de Potroeden opnieuw van Oud-Hollands hekwerk voorzien. Later is een rondmaalcircuit aangelegd, waardoor het scheprad weer water kon verzetten. In de loop van de jaren '70 is de molen weer gaan malen, zij het nu geheel in circuit en op vrijwillige basis.
Tot 1970 lag de lange spruit áchter het bovenwiel, in dat jaar heeft men dat gewijzigd. Ook bestond tot dat jaar de staartbalk uit een deel van een roede, afkomstig van de achtkante molen uit het Zuid-Hollandse Langerak.

In mei 2004 werd de molen, voornamelijk vanwege de slechte staat van het wiekenkruis, stilgezet.
In december 2006 werd begonnen met een welverdiende restauratie. Het werk omvatte: herstel aan het metselwerk, geheel nieuw riet op romp en kap (met daarbij vervanging van lichtkisten, kozijnen en deuren), nieuwe buitenroede en uiteraard teer- en schilderwerk. De uit 1880 daterende Pot-binnenroede was nog in dermate goede staat, dat deze - na reparatie - gehandhaafd kon blijven. Op zaterdag 7 juni 2007 werd de gerestaureerde molen weer in bedrijf gesteld. Malen was er toen nog niet bij: pas in november 2008 was het onderwiel zover hersteld, dat de molen weer als maalvaardig kon worden beschouwd. Velgen en kammen van het onderwiel waren toen gedeeltelijk resp. geheel vernieuwd.
Begin 2020 vernieuwde men alle kammen van het bovenwiel. Daarnaast werden andere werkzaamheden uitgevoerd, zoals het beter opstellen van de koningspil.