- bouwjaar
- verdwenen
-
verplaatst
- verplaatst naar
- geschiedenis
-
De molen werd oorspronkelijk in 1684 gebouwd te Schaarbeek (bij Brussel); in 1783 wegens toenemende windbelemmering door een boomgaard verplaatst naar Schaarbeek-Helmet en in 1885 naar Merksem, zie Belgisch Molenbestand.
In 1896 werd de molen naar de Bredaseweg te Roosendaal verplaatst. Dit gebeurde in opdracht van Victor Schrauwen uit Rijsbergen, welke echter tijdens de herbouw overleed, waarna zoon Victor de bouwactiviteiten verder moest afronden.
De molen werd te Roosendaal opgericht als koren- en schorsmolen. Veel molens in West-Brabant hadden een apart koppel voor schorsmalen; bij deze molen is het vermoedelijk al aan het begin van de 20ste eeuw beƫindigd, waarna het koppel is uitgebroken.
Na in 1939, onder advies van Chris van Bussel (die ook het naar hem vernoemde wieksysteem liet aanbrengen) nog uitvoerig te zijn hersteld, veroorzaakte de Tweede Wereldoorlog ernstige schade.
Door tussenkomst van de Vereniging De Hollandsche Molen vond in 1950 herstel plaats, door molenmaker De Groote uit Kloetinge. Maar helaas werd er sindsdien nog maar weinig met de molen gemalen.
In de loop der jaren breidde Roosendaal zich stormachtig uit en kwam de grond rondom de molen in handen van de Bataafsche Petroleum Maatschappij.
Deze onderneming maakte het gebaar om de molen voor een symbolisch bedrag aan de gemeente over te doen en de verplaatsing naar het zuidelijk deel van de stad te subsidiƫren.
Deze verplaatsing en opknapbeurt werd in 1966/67 uitgevoerd door molenmaker Coppes uit Bergharen. -
Molen 01275 (standerdmolen) (Roosendaal)Ansichtkaart, coll. Frans WeemaesMolen 01275 (standerdmolen) (Roosendaal)deel top.milit. kaart