bouwjaar
bestemming

Bemalen van de Grote polder Langweer, Dijken en Boornzwaag, thans op vrijwillige basis.

omwentelingen
geschiedenis

De Langweerder- of Sweachmermolen dateert van 1782. Hij werd destijds gebouwd als koren- en poldermolen op initiatief van de toenmalige grietman, jonkheer Frans Julius Johan van Eijsinga.

In 1925 nam een elektrisch gemaal de taak van deze molen over, waardoor hij zijn functie verloor. Door te weinig onderhoud raakte de molen ernstig in verval, maar op initiatief van jonkheer T.A.J. van Eijsinga, nazaat van de bouwheer en (invloedrijk) bestuurslid van o.m. De Hollandsche Molen, werd in 1949 de Stichting tot instandhouding van de Langweerder molen opgericht. Deze stichting bracht de molen weer in een uitstekende staat.

Gedurende vele jaren was deze molen, waar het gaandewerk grotendeels intact bleef, te huur als vakantieverblijf. Evenwel slaagde men er geleidelijk in om de molen vaker te laten draaien en wilde men de zeldzame dubbelfunctie van koren- en poldermolen in ere herstellen. 

Maalvaardig als poldermolen werd de molen in 1998. Niet verrassend is, doordat de aftakking naar de vijzel geschiedt vanaf het spoorwiel op de steenzolder, de vijzel andersom draait dan gebruikelijk. 
In 2010 volgde het korenmaalwerk. Dat was tot die tijd vrijwel alles nog aanwezig, op een koppel stenen na. Nadat dit was aangebracht geldt de molen in dubbel opzicht als maalvaardig. Op 9 oktober 2010 heeft men deze bijzondere molen feestelijk in gebruik genomen. 

Het Wetterskip Fryslân heeft de molen bestemd als reservegemaal bij extreme regenval. Het oude gemaal naast de molen is in de zomer van 2018 uitwendig gerestaureerd. 

Enige technische bijzonderheden
Lange tijd zat er, hoewel de vang Vlaams van constructie is, een stut in het linkervoeghout.
Voor de lange spruit was een oude molenroede gebruikt. Sinds deze laatste vervangen is door een nieuwe bilinga spruit wordt de oude los bij de molen bewaard.
Opmerkelijk is het zeer zwaar uitgevoerde drijfwiel voor het luiwerk; bovendien draait hierop een schijfloop in plaats van een kamwiel.
Eind maart 2022 gingen beide Bremer-roeden eruit na 58 jaar trouwe dienst en werden meteen de nieuwe gestoken.