trivia

De stenen onderbouw van deze molen werd hergebruikt bij de herbouw van de huidige molen De Vlijt.
Wanneer de molen geheel opnieuw opgebouwd wordt, wordt er in de database een nieuw nummer aangemaakt. Eigenlijk is dit dus de voorgeschiedenis van de bestaande molen en zou deze verdwenen molen niet in de database thuishoren. Toch, omdat de molen ook in een andere vorm geweest is (ronde stenen bovenbouw) was dit reden genoeg om dit toch als een "verdwenen" molen te beschouwen.
De redactie.
-----

De gedachte om de Vlijt te herbouwen is meerdere keren gelanceerd, er verschenen van tijd tot tijd berichten over het idee en volgens een bericht in de Meppeler Courant van 28 Maart 1986 waren er ook al finaniciele toezeggingen voor het molenfonds de kosten werden destijds beraamd op 700.000 gulden, enkele ondernomen pogingen mislukten.
In 1989 werd de stichting ‘stadskorenmolen de Vlijt’ opgericht.
In 1991 werd de molenstichting echter weer opgeheven vanwege finciele gebreken, het kostenplaatje was inmiddels beraamd op 1,7 miljoen gulden, waarvan vier ton voor aankoop van de molenromp.
De gemeente werd gevraagd garant te staan voor deze vier ton maar toen het voorstel in de Meppeler raadscommissie Onderwijs en Cultuur werd behandeld bleek de meerderheid een afwijzend standpunt in te nemen.
In de raad is het voorstel dan ook verworpen.

Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1874 tot 1890. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 80 voet.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

Jerry Vondeling.