bouwjaar
> , 1635
verdwenen
verplaatst
verplaatst naar
geschiedenis
Bij het beleg door Frederik Hendrik in 1629 was de molen van de Zusters van Orthen zo zwaar beschadigd dat deze gesloopt werd. Omdat de geestelijke goederen door de Staat geconfisqueerd werden, waren de Zusters niet meer bij machte om hun molen opnieuw op te bouwen. (Inventarisnummer 5587)

Bij de Verponding van 1635 blijkt er weer een molen te staan op dit bastion; die stond toen op naam van een Van Casteren. Er waren in de zeventiende eeuw drie molens van verschillende leden van de familie Van Casteren.

De molen staat op een "Carte Figuratief", aanwezig in het nationaal archief, van molens op de wallen van 's-Hertogenbosch uit 1693 en is daar aangegeven als B: molen van de heer capiteijn Casteren (foto nummer 0069799 in de beeldbank van Erfgoed 's-Hertogenbosch).

Deze molenlocatie heeft tot het einde van haar bestaan een standerdmolen gekend. Het was de laatste standerdmolen van 's-Hertogenbosch. In 1834 werd in de nabijheid van de molen door molenaar F.J. van Lith een rosmolen gebouwd, ongetwijfeld om bij windstilte te kunnen malen.

In de 19e eeuw had deze molen het alleenrecht in 's-Hertogenbosch tot het malen van mout. Eind negentiende eeuw was Van de Westelaken molenaar. Omstreeks 1900 is de standerdmolen verplaatst naar het buurtschap De Vleut in Best.

Nico Jurgens, 24 juli 2007.

NB Informatie over deze molen uit boek Van Bussel; zeer onvolledig en gedeeltelijk onjuist.

Zie ook: "Molenwandeling over de stadswal", artikelenreeks door Nico Jurgens, in "Bossche Bladen" 1997 (Stadsarchief). Verzameling H. van der Kaay.
nog waarneembaar