bouwjaar
bestemming

Het malen van graan, thans op vrijwillige basis

omwentelingen
geschiedenis

De molen heeft van oudsher behoord tot de goederen onder de heerlijkheid Zoelen. In 1775 werd deze, met o.m. de "steene windkoornmolen met het gemaal" door A.F.W. Pieck verkocht aan A.J. Verstolk. De molen was op dat moment óf nieuw of nog in aanbouw.
Door het huwelijk van Verstolks dochter Sophia Frederika met W.C. Völcker kwam de heerlijkheid in de 19e eeuw in het bezit van het geslacht Völcker. J.A. Völcker had de molen tot 1970 in eigendom, daarna kwam, via mevrouw N.A. Hazeu-van den Bergh, de molen in 1971 in het bezit van de toenmalige gemeente Zoelen.

Al de tijd dat de molen eigendom was van de Heerlijkheid Zoelen, was deze uiteraard verhuurd. Rond 1900 was J. van Ommeren hier de molenaar. Hij moest in 1910 meemaken dat een jong kind van hem door de molen werd doodgeslagen.
Nadat de molen eind 1923 te huur was aangeboden, kwam de uit Doornspijk afkomstige Hendrik Junte hier werken. In 1951 is sprake van de 'firma Junte'. Vermoedelijk in 1956 hield deze firma op te bestaan, want dan wordt de molen opnieuw te huur aangeboden. Na die tijd is nog in de molen gewerkt door een lid van de bekende molenaarsfamilie Van de Poll.

In 1975 onderging de molen, toen al geruime tijd buiten bedrijf, een flinke restauratie. Die was dringend noodzakelijk: vooral het metselwerk diende hier en daar grondig te worden hersteld. De kap werd grotendeels vernieuwd en ook kreeg de molen een nieuwe roede. Tijdens de werkzaamheden werden de teerlingen van de voorganger, een standerdmolen, aangetroffen.

De molen is sindsdien op vrijwillige basis in bedrijf en wordt ook gebruikt voor het opleiden van nieuwe vrijwillige molenaars.
In 2007 droeg Douwe Veenstra, na meer dan 30 jaar trouwe dienst, het stokje over aan Paul Pos. Begin 2022 namen Piet van Doorn en Theo Binneweg het werk van hem over, om al op 9 maart datzelfde jaar een draaiverbod te krijgen wegens slechte roeden....
Eind 2024 is een voorzichtig begin gemaakt met de omvangrijke restauratie: er komt o.a. een nieuw gevlucht en staartbalk, ook wordt het 50 jaar oude rietdek van de kap geheel vervangen en het pleisterwerk op de romp hersteld. Het kruihaspel wordt naar oude foto's gereconstrueerd.
De verwachting is dat eind eerste helft van 2025 de molen weer kan gaan draaien. Verder is men op zoek naar mensen die de opleiding tot molenaar willen volgen.