- bouwjaar
- bestemming
Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
- molenmaker
- Fa. Ten Zijthoff, Deventer (1858)
- omwentelingen
- eigendomshistorie
De Stichting Behoud Korenmolen Werklust is eigenaresse sinds 1982, daarvoor was dat vanaf de bouw in 1858 de familie Witteveen.
- geschiedenis
-
Deze molen werd in 1858 in opdracht van Gerrit Witteveen gebouwd door de firma Ten Zijthoff uit Deventer gebouwd.
Van 1893 tot 1938 was de molen in het bezit van Jacobus Witteveen Gzn., van 1938 tot 1977 van de gebroeders Lambertus en Gerrit Witteveen. Laatste particuliere eigenaar, van 1977 tot 1982, was Jacobus 'Koos' Witteveen.
Oorspronkelijk werd met twee koppel stenen gemalen; nu is nog één koppel aanwezig.
Al rond 1900 werd er in het aanbouwtje naast de molen een ruwoliemotor geplaatst, zodat ook bij windstilte kon worden gemalen. In 1930 nam een dieselmotor de aandrijving over; omstreeks 1950 werd deze (lawaaiige) krachtbron vervangen door een elektromotor.
In de jaren ’60 van de 20ste eeuw werd het malen verplaatst naar de achter de molen gelegen bijgebouwen en werden als krachtbron louter elektromotoren gebruikt. Hierdoor werd de molen als maalderij overbodig. Onderhoud bleef achterwege en dus raakte de molen langzamerhand in verval.
In 1982 verkocht Koos Witteveen zijn molen voor het symbolische bedrag van ƒ 1,-- aan de Stichting Behoud Korenmolen Werklust te Oene. Die Stichting liet de molen in 1984 restaureren, mede dankzij giften van de inwoners van Oene en omliggende dorpen. Dit herstel werd uitgevoerd door restauratiebedrijf Schakel & Schrale. De windvaan achterop de kap getuigt hier nog van.
Door de bedrijfsbebouwing rondom de molen was het jarenlang niet mogelijk om uit alle richtingen te draaien. Eind 2020 heeft de eigenaar van de aangrenzende bedrijfsgebouwen evenwel alle daken vernieuwd en tevens aan de noordzijde het verhoogde gedeelte weggehaald waardoor er nu geen bewegingsbelemmering meer is en de molen rondom vrij kan draaien.