- bouwjaar
- verdwenen
-
gesloopt
- geschiedenis
-
De oliemolen "De Passiebloem" (rijksmonument, Vondelkade 175) werd in 1776 door een driemanschap gebouwd. De Rode Molen was in 1724 al gebouwd. Jarenlang hebben beide molens gedraaid.
Via de Vecht werd het lijnzaad aangeleverd en verwerkt tot olie en koeken.
Door de industriƫle revolutie moesten molens het afleggen tegen de stroom en de elektriciteit.
De Rode Molen werd in 1934 gesloopt in verband met de aanleg van de Ceintuurbaan. Tijdens de afbraak verbrandde de molen op woensdag 21 maart 1934.
Molen De Passiebloem werd een aantal keren gerestaureerd en floreert dankzij de inzet van vele vrijwilligers nog steeds.
De molen was eigendom van de gemeente Zwolle.
-----
Op 28-08-1896 De Maasbode berichtte het volgende:
Gisterenochtend omstreeks half acht ontlastte zich boven Zwolle een hevig onweder. De bliksem sloeg in den Rooden molen, aan de Nieuwe Vecht buiten de Diezerpoort. Een der knechten verloor zijn bewustzijn en de kap van den molen geraakte in brand. Het personeel van den stoomoliemolen schoot onmiddellijk toe om den baas van den Rooden molen behulpzaam te zijn met blusschen. Daar het juist op het oogenblik geschiedde dat het nachtpersoneel door de dagploeg zou worden afgelost, was er nog al heel wat volk bij de hand en werd men dan brand gelukkig spoedig meester.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 25-05-2021 -
Molen 01841 Roode Molen / Rode Molen (Zwolle)
Foto van schilderij, de Boerendanserdijk met links de Rode Molen en rechts de Passiebloem
Molen 01841 Roode Molen / Rode Molen (Zwolle)Ansicht coll. Ton MeestersMolen 01841 Roode Molen / Rode Molen (Zwolle)Foto coll. H. Noot
Molen 01841 Roode Molen / Rode Molen (Zwolle)afb. uit krant, coll. DVM
Molen 01841 Roode Molen / Rode Molen (Zwolle)afb. uit krant, coll. DVM
- nog waarneembaar
Gevelsteen op het adres Buitenkant 7.