trivia


Tijdens het herstellen van De Grift is 10 juli 2007 een deel van de oude Stinkmolen boven de grond gekomen. 

De watermolen stond langs de Vlijtseweg, bij de hoek met Anklaarseweg weg. Hij werd na de oorlog definitief gesloopt.

Stadsarcheoloog Maarten Wispelwey en Diederik Brem, projectleider bij het Waterschap Veluwe, hopen dat de historische vondst voor de toekomst veilig wordt gesteld. Of het zover komt is de vraag, maar de intenties zijn er in ieder geval. "Dit was als een soort rustpunt langs De Grift ingetekend", zegt Wispelwey. "Het zou goed binnen de plannen passen om daar de Stinkmolen een plaats in te geven."

,,Helemaal nieuw is het natuurlijk niet dat de Stinkmolen daar heeft gestaan'', zegt Peter Otterloo, bestuurslid van de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA). ,,Er was altijd nog een stukje van een molensteen zichtbaar, tegen het hek van Robur aan. Maar dan moest je wel weten waar het precies lag.'' Toch spreekt Otterloo over een 'heel belangrijke historische vondst'. ,,Cultuurhistorisch is deze plek van onschatbare waarde. Apeldoorn is groot geworden door het papier en de bijbehorende molens. Feitelijk heeft het dorp haar bestaan daar aan te danken.''

De eerste Stinkmolen, in totaal lagen er drie waterraderen vlakbij elkaar, dateert van rond 1610. Het ging aanvankelijk om een zeem- en leermolen. Bij de bereiding van zeem werd onder andere gerotte urine gebruikt. Die nare geur bezorgde de molen al snel de naam Stinkmolen. In 1648 kwam met Bartolt Dercksen de eerste papiermaker in de Stinkmolen.

Naast diverse molenstenen zijn ook de fundamenten weer zichtbaar. Een deel van de voormalige Stinkmolen ligt op het terrein van voetbalclub Robur et Velocitas. ,,Het zou heel mooi zijn als we daar ook mogen graven'', zegt Wispelwey. Daarnaast moet er ook dichter langs de Vlijtseweg nog het nodige te vinden zijn.

In overleg met de aannemer bekijken Waterschap Veluwe en de gemeente Apeldoorn waar er naar de restanten kan worden gegraven.

In totaal heeft De Grift in Apeldoorn tien watermolens van water voorzien.

jnjv. Bron: de Stentor, 11 juli 2007.