- bouwjaar
- verdwenen
-
1971 onttakeld 1976 romp gesloopt
- geschiedenis
-
Volgens de Genealogie van de familie Voordendag werd deze molen gebouwd in opdracht van A. Kleinjan, door aannemer/timmerman Bastiaan Voordendag (schoonzoon van molenaar Jacobus Langstraat Landheer Gerritsz, korenmolenaar te Strijen op molen "De Vrede".
Bas Voordendag, 7 mei 2008.14-11-1856: Rotterdamsche courant
VERKOOP VAN DEN KORENMOLEN van Rhoon en Pendrecht.
A. J. VAN DER POEST CLEMENT, Notaris te Poortugaal, zal in het openbaar, in éénen Zitdag , op Woensdag den 19 November 1856, des voormiddags ten 11 ure, ten Herberge van J. Sieters, in het Wapen van en te Rhoon, veilen en verkoopen :
- Den in 1849 geheel nieuw en sierlijk gebouwden kapitalen Steenen WIND-KOREN- en PELMOLEN van Rhoon en Pendrecht , met de Losse en Vaste Gereedschappen, en den daarbij behoorenden Moes- en Bloemtuin en verdere Gemakken , staande bij het dorp Rhoon, aan den Grindweg naar Rotterdam, bij het Kadaster sectie A, n.° 865, groot 22 Roeden 60 Ellen.
- Een hecht en sterk WOONHUIS , op het dorp te Rhoon, met vele Vertrekken en groote Talo«0 en Werkplaatsen, sectie A, nrs 701 tot en met 710' ter grootte van 22 Roeden 18 Ellen. Zijnde alles inmiddels UIT DE HAND TE KOOP' breeder bij Biljetten omschreven en te bevragen bij & Eigenaars, de Heeren C. C. DEKKER te Voorburg en H. VAN DER HOEVEN te Rhoon , en genoemden Notaris VAN DER POEST CLEMENT
14-03-1857: Algemeen Handelsblad
ROTTERDAM, 12 Maart. Heden namiddag is een jongeling, werkzaam op den korenmolen onder de gemeente Rhoon, door een der luiken naar beneden gestort, met dat ongelukkig gevolg , dat hij beneden gekomen, geene teekenen van leven meer gegeven heeft.
In 1943 liep de molen veel schade op door een brand, waarna hij in 1944 werd gerestaureerd (zie 2e afbeelding).
De molen stond op den duur anderhalve meter uit het lood maar bij een restauratie waren de vloeren toch weer waterpas gelegd. De laatste jaren dat de molen er nog stond werd er niet meer op windkracht gemalen. De werktuigen werden elektrisch aangedreven waarna de molen in verval raakte. De molen was toen van de fam. Kleinjan, graan- en meelhandel.
Uiteindelijk werd in 1971 de molen onttakeld. Vóór de onttakeling was de stelling al verdwenen. Samen met een jutefabriek (Interjute) werd op 2 maart 1976 alles gesloopt en in de plaats daarvoor is er een nieuwbouwwijk gezet met o.a. ook een straatnaam 'Molen 't Hert'.
15-07-1944: "Het Vaderland"
"De gerestaureerde molen "Het Hert" te Rhoon is met eenige plechtigheid weer in gebruik genomen."
A. Nibbelink, 26 dec. 2006.
Deze molen is vermoedelijk gebouwd door molenmaker Dirk David van Dijk uit het nabije Piershil. Het kan zijn dat molenmaker/aannemer Voordendag leerling bij hem is geweest. Zijn molens vertonen veel uiterlijke overeenkomsten met 't Hert, waaronder de vorm van de romp en de aanwezigheid van zgn. 'muizentandjes' onder de kuip, en de twee raampjes in het 'achterkeuvelens', van hetzelfde ontwerp als de korenmolen van Piershil. De molen vertoont daarnaast enige overeenkomsten met De Arend in Zuidland.
Informatie van Jesse in 't Veld, 1 maart 2017 -
Molen 01915 Het Hert (Rhoon)Foto coll. Arie Hoek, afkomstig van een dankbetuiging van A. Kleinjan, 13 juli 1944Molen 01915 Het Hert (Rhoon)
Ansichtkaart, collectie DVM
Molen 01915 Het Hert (Rhoon)foto coll. Nico van DamMolen 01915 Het Hert (Rhoon)foto Jan Hofman, 1973Molen 01915 Het Hert (Rhoon)Ansichtkaart, collectie DVM