- bouwjaar
- bestemming
Het malen van graan, thans op vrijwillige basis.
Kantoorruimte voor de plaatselijke VVV.- voorganger
- omwentelingen
- geschiedenis
-
Bronnen geven aan dat in 1434 windrecht aan de hertog van Gelre werd betaald, hetgeen betekent dat er toen al een windmaalwerktuig in Garderen aanwezig moet zijn geweest.
De huidige molen is gebouwd nadat een voorganger in 1852 was verbrand. Ongetwijfeld is datzelfde jaar nog met de herbouw begonnen, op 3 maart 1853 werd de nieuwe molen in gebruik genomen.
De molen had vroeger één koppel stenen om graan te malen, één voor het malen van eek (gemalen eikenschors voor het looien van leer) en een pelsteen. Op de meelzolder is dit nog zichtbaar in de balkenstructuur.
Na 1930 ging het een tijdlang minder: de molen, toen eigendom van de gebroeders Van de Koot, stond enkele jaren stil, er werd zelfs afbraak overwogen, maar in 1939 werd besloten tot herstel en modernisering.
In de zomer dat jaar werd dit uitgevoerd: vloeren waar nodig vernieuwd, er kwam een Engels kruiwerk en de kap kreeg een nieuwe bedekking bekleed met Icopal. Verder een nieuwe windpeluw, bovenwiel gerond met nieuwe ijzeren voering, wielen gesteld met kammen en staven en ook nieuwe staakijzers. Daarnaast werden de roeden voorzien van het systeem Van Bussel. Al met al kreeg deze molen een flinke opleving.
In 1957 en in 1971 volgden nieuwe restauraties. Vooral die van 1971 was ingrijpend: veel werk werd verricht aan de gemetselde romp, aan de kap en ook kwamen er nieuwe roeden en stelling.
Merk en gietjaar van de bovenas konden pas in 1998 worden vastgesteld, toen de vulstukken (die deze verborgen hielden) moesten worden vervangen. Bij diezelfde gelegenheid is ook het bovenwiel ingrijpend hersteld en de lange spruit vernieuwd.
Het uiterlijk van de molen heeft in de loop der tijden enige wijzigingen ondergaan: zo is er al zeer lang een vangtrommel. Op sommige oude foto's is echter een vangstok te zien. Verder had de stelling vroeger verticale ondersteuning, vanaf 1971 is die diagonaal.
Eind 2016 kreeg de molen een nieuwe buitenroede, een zgn. gedeelde roede. Helaas: in het voorjaar van 2017 ontstond in de molenwereld onrust over deze constructie en werden vrijwel alle molens die hiermee waren uitgerust, stilgezet. Dit gold ook De Hoop (die nog geen halfjaar met die nieuwe roede had gedraaid).
De oplossing kwam hier relatief snel: in november 2017 werd een andere, geheel nieuwe, buitenroede gestoken nadat de gedeelde roede was gestreken. Kort daarna was De Hoop weer geheel maalvaardig.