bouwjaar
verdwenen
verwoest
eigendomshistorie

Molenaar was Antoon de Groot.

geschiedenis

In 1881 koopt Gerardus van der Heijden, landbouwer, een deel van een stuk landbouwgrond. 

In 1903 koopt Theodorus van Kilsdonk, molenaar, dit perceel als "molen en erf"

 

14-05-1910: De Zuid-Willemsvaart

Zeeland. Tijdens het korte onweder, dat Maandagavond boven een gedeelte van ons dorp woedde, trof de bliksem den windkorenmolen van den heer Van K., staande op Oventje, versplinterde een der wieken, nam vervolgens zijn weg naar binnen, waar hij ook hier en daar aan balken en muurwerk van zijn vernielende kracht deed blijken. Een begin van brand werd gelukkig door eenige ijlings toegeschoten buren gebluscht.

In 1918 erft Cornelis van Kilsdonk, landbouwer, de molen en erf.

In 1919 koopt Johannes Megens, molenaar te Berghem, de molen en erf.  Nog in 1919 koopt Gerardus Antonius de Groot, molenaar, molen en erf

Op 10 augustus 1925 werd de molen door een cycloon opgetild en 1,20 meter verderop neergesmakt. Van de kap en het wiekenkruis bleef niet veel over.

 

11-08-1925: Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant

Men meldt ons uit Zeeland: Een cycloon heeft gisteravond omstreeks 6/2 uur een groot gedeelte der gemeente Zeeland, met name de gehuchten Oventje, Trent, Graspeel en Langstraat, benevens het tot de gemeente Escharen behoorende Langenboom zwaar geteisterd. Huizen ziin bij tientallen tegen den grond gesmakt ofwel ingedrukt, boomen bij honderden ontworteld ofwel afgeknapt, het nog te velde staand koren, mijten en schuren zijn door den geweldigen orkaan opgenomen en kilometers medegcy/oerd. De ijzeren wieken van den korenmolen van Ant. de Groot te Zeeland op het Oventje zijn van de as losgerukt en neergesmakt. Zware planken en balken liggen over een afstand van meer dan 500 M. van den molen verspreid. Het electrisch net is totaal vernietigd, vele palen zijn vlak bij den grond afgeknapt. 

 

14-08-1925: Franeker courant

In de namiddag raasde er een cycloon vanaf Uden die in Zeeland tot aan de grond kwam en enorme schade aanrichtteDe korenmolen op het Oventje is totaal vernield. De kap van den molen is enkele honderden meters weggeslingerd.

 

In 1925 wordt de molen gesloopt en het erf verkocht.

In 1938 verschijnt dan Jacobus Cornelius van der Ven die het erf koopt en weer een molen bouwt, de bestaande molen de Sint Victor

In 1938 vervangen door de molen uit Maria-Heide, bestaat nog als St Victor (Nbr 117).

Maurice Danen, 10 juni 2005.