- trivia
- De Witte Molen in Heesch was van 1951 tot 1967 in het bezit van mijn vader Jan Geurts.
De molenromp stond aan de de Witte Molenweg, nu Gildestraat in Heesch, Bernheze. Mijn vader had daar een veevoeder/ meelhandel en er werd gemalen met een hamermolen aangedreven door een Lister ex-leger dieselmotor. De molenromp diende als opslag voor graan.
Jack Geurts, 3 juni 2012.
-----
In 1950 kocht mijn vader J. Geurts de graan- en meelhandel/maalderij van de fam. Weekers die ging emigreren naar Australiƫ.
De koop betrof behalve Goodwill, de grond met opstallen op wat toen "de Velft" heette onder Nr B 160..?? bestaande uit de Molen, het voormalige Molenaarshuis, een tussenstuk tussen het huis en de Nishut.
(Wij woonden toen in het huis van M v.d. Helm tegenover de maalderij met huisnr B163 en tel nr 203)
De maalstoel (is waarschijnlijk uit de molen gehaald) werd via een lange riem aangedreven door een eencylinder National dieselmotor 28 pk. De kaar werd via een elevator ook aangedreven door de diesel gevuld.
Door mijn vader zijn pogingen ondernomen om via fonds Herstelbetalingen geld los te krijgen voor herstel van de korenmolen ( ben nog met hem naar Den Haag geweest)... helaas dus niet gelukt.
Na de oorlog is de molen vanaf de eerste verdieping in eerste instantie in gebruik geweest bij de Scouting ( verkenners) Deze ??? hebben er de vloeren ingelegd en ook een open haard en wand-schilderijen aangebracht.
Na vertrek van de Scouting is hij een even in gebruikt geweest als kuikenmesterij en later graanopslag De "begane grond" was in gebruik als opslag voor kunstmest.
Omdat graan-oplag in de bovenverdiepingen natuurlijk erg onpraktisch was werd daar vrij snel vanaf gezien.
Begin 1960-er jaren (plm. '61-'62) is via een feestje van een van ons is het idee geboren om een Jongerensoos te beginnen. Deze kreeg al gauw de naam "De Meule"
Eind 1960-er jaren is de grond met opstallen verkocht aan de gemeente en is e.e.a. verdwenen en staan er nu huizen daar waar eerste een trotse molen stond.
Martin Geurts, 12 sept. 2016.