bouwjaar
herbouwd
verdwenen
1944 door oorlogsgeweld 1973 of later restant afgebroken
geschiedenis
Op 28 mei 1862 vroeg Cornelis van den Eynden, molenaar te Veldhoven, een vergunning aan bij het gemeentebestuur te Heesch, tot het oprichten van een windmolen, bestemd voor het breken en pellen van graan en tot het slaan van olie op het perceel bouwland ter plaatse genaamd Lage Wijst (thans de Gildestraat).

De molen werd oorspronkelijk in 1862 gebouwd, als een achtkante molen, op een stenen onderbouw. Het achtkant was bekleed met asfaltpapier. De molen ging in 1864 in vlammen op. In 1865 volgde herbouw, en kwam de molen weer in bedrijf. Dit keer was het een ronde stenen bergmolen. Naast een zeskante bergmolen had het dorp Heesch dus ook een stenen bergmolen.

Tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland werd de molen in oktober 1944 zwaar beschadigd en vervolgens gedeeltelijk afgebroken. Molenaar was toen Sjeng Weekers, bijgestaan door molenaarsknecht Piet Romme. Later volgde J. Geurts hem op en had er een graan- meelhandel.

In 1967 werd de molen, die toen al sterk in verval was, verkocht aan de gemeente.
Tot 1973 was er een jongerensoos gevestigd in de molen.
Wegens slechte staat werd de molen gesloopt.

Bron: "Heesch van heden tot verleden", 1976.
H. van der Kaay, 20 nov. 2005.
-----

De molen heette Onze Hoop.
Bron: archief Ten Bruggencate.
-----

Volgens publicatie van P.C. Hendriks in het boek “Heesch van Verleden tot Heden” werd in 1883 de heer Adrianus Coenraad molenaar op de Witte Molen. Naast molenaar is de heer Coenraad ook herbergier. Voor de handboogschutterij “Oeffening en Uitspanning” bouwt de molenaar/herbergier een schietbaan naast de molen. Zijn opvolgers zijn Nard Kuijpers, G. Arts en S. Weekers.
In 1938 zijn er stroomlijnwieken aangebracht volgens het systeem ‘Dekker’.
Deze molen werd bij de beschieting van Heesch in september 1944 vanuit het zuiden (Nistelrode) bij de bevrijding van Heesch door de geallieerden kapotgeschoten. Dit omdat men dacht dat de Duitsers deze molen als uitkijkpost in gebruik hadden (zie ook het artikel "Goede tijden…slechte tijden…" in DeMooiBernhezerKrant van november 2016).
Bron: "Onze meule moalt nie mèr", Henk Geurts, bhic.nl, maart 2022.