- bouwjaar
- bestemming
Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
- voorganger
- omwentelingen
- geschiedenis
-
Deze molen is opvolger van een standerdmolen, welke in 1835 vanuit Strijbeek naar Ulvenhout was overgeplaatst. De standerdmolen verbrandde op 7 maart 1909. Molenaar P.J.A. Soffers gaf direct opdracht tot bouw van een nieuwe molen.
In 1914 kwam de molen in bezit van de familie Van der Westerlaken. In dit mobilisatiejaar werd de Chaamse Anton van der Westerlaken mulder op deze molen, maar op 1 juli 1914 overleed deze plotseling. Opvolger werd diens zoon Victor Johannes Adriaan. Daarna kwam de molen in bezit van de derde generatie, Antonius P.J. 'Ton' van der Westerlaken.
In 1940 bracht Jan van den Hamer uit Brouwershaven op beide roeden het systeem Van Bussel aan.
Tot 1960 bleef de molen als windmaalwerktuig in bedrijf.
Na enige jaren van stilstand en licht verval werd de molen in 1976 geheel gerestaureerd en is sindsdien op vrijwillige basis geregeld in bedrijf.
Oud-eigenaar en -molenaar Ton van der Westerlaken overleed op 5 oktober 2015 op 88-jarige leeftijd. Zijn zoon Eric is hier nog steeds een van de vaste molenaars.
Langere tijd heeft deze molen te kampen gehad met zwaar aanlopen ten gevolge van een diep ingesleten pokhouten halslager. In 2015 is deze vervangen door een bronzen plaat in een houten blok, waardoor de molen aanzienlijk makkelijker draait dan voorheen.
Onderzoek naar de kwaliteit van de roeden in 2021 wees uit dat deze moesten worden vervangen. Nieuwe exemplaren werden besteld en in juli 2023 begon men met het kaalzetten van de oude roeden.
Op 22 augustus werden de uitgediende roeden gestreken en de nieuwe gestoken. Ook heeft de molenmaker de lange spruit vervangen.