bouwjaar
bestemming

Bemalen van de polders Achthoven en Huis ter Does, thans op vrijwillige basis

molenmaker
A.H. Goldberg, Hazerswoude (ontwerp); Hugo van der Wal, Leiderdorp (uitvoering; 1893)
omwentelingen
geschiedenis

Deze molen bemaalt de polder Achthoven, ca. 415 ha. groot met een opvoerhoogte van 1,30 m. Meest opvallend aan deze polder en zijn molen: in vroegere eeuwen was diverse malen sprake van grote schade dan wel algehele verwoesting door brand. Dit gebeurde in 1540, 1552 en 1625 en daar bleef het niet bij: de huidige molen is gebouwd nadat de voorganger, een wipmolen uit 1627, op 22 september 1893 door brand was verwoest. Op 8 februari 1894 werd de nieuwe molen opgeleverd.

In 1959 werd een breuk in de as geconstateerd; deze werd werd vervolgens vervangen door een exemplaar uit de eerder dat jaar gesloopte molen van de polder Scheemderzwaag (Gr.).
In 1964 maakte het ijzeren scheprad plaats voor een stalen vijzel die buiten de molen werd opgesteld. Op die manier kon men gebruik blijven maken van de schepradwaterloop. Naar keuze kon deze vijzel op de wind of door een dieselmotor worden aangedreven. Inmiddels is de dieselmotor niet meer aanwezig, omdat elders voor deze polder een gemaal is gebouwd.

In het najaar van 2002 vond een forse herstelbeurt plaats, met onder meer nieuwe roeden.

Een opmerkelijk aspect in de constructie: vrijwel alle hoofdbalken van het bovenhuis zijn, waarschijnlijk rond 1930, versterkt met staalprofielen.